nieuws

‘Nog nooit zo weinig winkelovervallen’

Branche & Bedrijf 1134

‘Nog nooit zo weinig winkelovervallen’

LEIDSCHENDAM – Het aantal overvallen op winkels is in 2016 opnieuw flink gedaald. Volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland vonden er afgelopen jaar in totaal 276 overvallen plaats.

Nog nooit was het aantal geregistreerde overvallen zo laag, stelt de organisatie maandag. In zeven jaar tijd is het aantal winkelovervallen met 70 procent gedaald. Door politieke aandacht en met het instellen van de Taskforce Overvallen is het volgens de brancheorganisatie gelukt om de cijfers omlaag te krijgen.

Buit is doorgaans laag tot zeer laag

‘Toch vindt er nog bijna dagelijks een overval in een winkel plaats. Onbegrijpelijk, want door preventie is de buit doorgaans laag tot zeer laag, de kans om gepakt te worden hoog en er volgt vaak een gevangenisstraf van meerdere jaren’, aldus Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit.

Verschuiving naar zwaardere criminaliteit

Ook signaleert de organisatie een verschuiving richting andere vormen van ,,zeer ingrijpende, georganiseerde criminaliteit, zoals plofkraken”. Het aantal plofkraken is de afgelopen jaren toegenomen. De aanpak van georganiseerde dadergroepen schiet volgens de brancheorganisatie te kort.

Reageer op dit artikel