nieuws

Meer omzet, minder bezoekers supermarkten

Branche & Bedrijf 2408

Meer omzet, minder bezoekers supermarkten

DONGEN – Supermarkten hebben hun omzetten afgelopen maand opnieuw zien stijgen. Maar het aantal bezoeken in januari viel lager uit.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK, die vrijdag werden gepubliceerd.

1,9 procent hoger dan eerste maand 2016

Gezamenlijk waren de supermarkten goed voor krap € 2,7 miljard aan boodschappengeld. De omzet lag daarmee 1,9 procent hoger dan in de eerste maand van 2016. Per kassabon werd gemiddeld € 23,09 afgerekend. Dat is 4,6 procent meer dan in januari 2016.

Koude weer en hogere prijzen

Het aantal bezoeken aan de supermarkten daalde afgelopen maand met 2,6 procent. Mogelijk spelen het koude weer en de hogere prijzen voor verse producten daarbij een rol, menen de onderzoekers.

Omzet 2016 was record

Het jaar 2016 was voor de gezamenlijke Nederlandse supermarkten een recordjaar. De branche als geheel brak vorig jaar door de magische omzetgrens van €36 miljard. Ook online leverde een flinke bijdrage. De omzet kwam volgens cijfers van IRI uit op €36,1 miljard. De groei werd vorig jaar duidelijk niet meer gedreven door harddiscounters. Servicesupermarkten groeiden weer sterker. Alle versgroepen lieten een groei zien, maar agf bleek de grootste factor. Prijsstijgingen speelden daarbij een belangrijke rol, maar IRI zag ook een toename in volume.

Reageer op dit artikel