nieuws

Lidl wint claimzaak van gemeente Eindhoven

Branche & Bedrijf 2480

Lidl wint claimzaak van gemeente Eindhoven

EINDHOVEN – De gemeente Eindhoven moet discounter Lidl een schadevergoeding betalen vanwege een winkel die Lidl in de stad moest sluiten vanwege verandering van het bestemmingsplan.

Dat heeft de Raad van State bepaald in een tussenuitspraak, zo schrijft Eindhovens Dagblad. Lidl was naar de hoogste juridische instantie gestapt omdat de gemeente geen cent schadevergoeding wilde betalen. De discounter zelf eist €1,8 miljoen. De Raad van State heeft nu bepaald dat de gemeente dertien weken heeft om met een redelijk aanbod te komen. Daarbij mogen ze er rekening mee houden dat voor Lidl normaal bedrijfsrisico geldt en hoeft alleen de daadwerkelijke schade vergoed te worden.

Verandering van bestemmingsplan maakte super illegaal

Het betreft de afwikkeling van een al langlopende zaak. Lidl moest in 2004 de vestiging aan de Eindhovense Hofdijkstraat sluiten. De gemeente vernieuwde het bestemmingsplan voor stadsdeel Stratum, waardoor de supermarkt niet langer toegestaan was. Lidl had de winkel 3,5 jaar eerder geopend met de verwachting dat er een plan zou komen dat de winkel formeel wel zou toestaan. Dat kwam er echter nooit.

Raad van State volgt redenering van Lidl

Volgens Eindhoven is het niet nodig een schadevergoeding uit te keren voor een plan dat nooit is gemaakt. De Raad van State is het echter eens met de stelling van Lidl dat de winkel nooit op die locatie geopend zou zijn als de verwachting niet was dat deze gelegaliseerd zou worden.

Reageer op dit artikel