nieuws

GfK analyseert koopgedrag nieuwe Nederlander

Branche & Bedrijf 2026

GfK analyseert koopgedrag nieuwe Nederlander

DONGEN – GfK is een onderzoek gestart naar het shoppergedrag van de ‘nieuwe Nederlander’. De resultaten worden woensdag 19 april gepresenteerd.

Binnen dit onderzoek richt GfK zich specifiek op de niet-Westerse allochtoon met een overwegend islamitische achtergrond.

Inzichten bieden aan retailers en fabrikanten

GfK voert onderzoek uit middels een steekproef onder 500 nieuwe Nederlanders. Het marktonderzoeksbureau wil uiteindelijk retailers en fabrikanten inzichten bieden ter ondersteuning van hun marketingstrategie.

Lastig inspelen op specifieke wensen

‘Afgelopen jaren hebben we gezien dat de nieuwe Nederlander met een overwegend islamitische achtergrond een steeds relevantere consumentengroep is geworden. Hoewel veel organisaties deze consumentengroep dagelijks als klant mag begroeten, blijkt het in de praktijk toch nog erg lastig om actief in spelen op de specifieke wensen en voorkeuren’, verklaart Bas van Eekelen, Business Development Manager Foodretail & Foodservice bij GfK. ‘Het resultaat is dat formules zoals Tanger Markt en Halal Fried Chicken ruimte voor ontwikkeling zien en feitelijk aantonen dat er voor gevestigde marktpartijen nog kansen voor groei bestaan.’

Samenwerking met Abdelaziz Aouragh

Het feit dat zowel formules als fabrikanten in tal van retailsectoren en productgoepen in toenemende mate worstelen met dit vraagstuk, heeft GfK ertoe gebracht de samenwerking te zoeken met Islamic Branding Expert Abdelaziz Aouragh. Bas van Eekelen: ‘Een goede marketingstrategie begint immers met gedegen inzicht in consumentengedrag, motieven en voorkeuren.’

Belangrijk thema

Oriëntatie via folders en de diverse mediakanalen zal eveneens een belangrijk thema zijn  in het onderzoek, maar ook zal vastgesteld worden hoe retailers momenteel wel of niet succesvol inspelen op bijvoorbeeld de Ramadan en het Suikerfeest. De resultaten van het onderzoek worden op woensdag 19 april gepresenteerd tijdens een zogeheten live experiencedag, waar sectorgenoten met een touringcar een hele dag op pad gaan. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Informatie: bas.van.eekelen@gfk.com.

Reageer op dit artikel