nieuws

CBL kraakt plan suikertaks

Branche & Bedrijf 2023

CBL kraakt plan suikertaks

DEN HAAG – Het CBL reageert fel op een voorstel om te komen tot een suikertaks. Het Diabetes Fonds toonde zich daar voorstander tijdens het Grote Suikerdebat van vorige week.

Het overkoepelend orgaan van de  supermarkten is van mening dat productspecifieke belastingen als een suikertaks, vooral effectief zijn voor het verhogen van belastingopbrengsten.

‘Kassa is geen belastingloket’

‘Het is niet bewezen dat het belasten van producten die veel suiker bevatten, ook effectief is voor het stimuleren van gezondheid’, laat Miranda Boer namens het CBL aan Distrifood weten. ‘Daarnaast gaat dit soort belastingen vaak gepaard met hoge bestuurlijke en administratieve lasten. Laten we het winkelmandje van de consument niet gebruiken om de begroting te dichten. De kassa van de supermarkt is geen belastingloket.’

Gezonde levensstijl voor iedereen bereikbaar

Het CBL vindt het wél belangrijk dat een gezonde levensstijl voor iedereen bereikbaar is. ‘Binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zetten wij ons in voor de verbetering van recepturen met een vermindering van suiker, zout en vet,’ aldus Boer.

Werkt in Mexico goed

Het Diabetes Fonds stelde vorige week in Sociëteit De Witte in Den Haag dat een taks op suikerhoudende producten in Mexico goed werkt en heeft geleid tot een sterke afname van de consumptie. Het Fonds typeert suiker in een communicatiecampagne naar het publiek als verslavend en kreeg daardoor uit voedingskringen veel kritiek te verduren. Directeur Hanneke Dessing wees tijdens het debat op het alsmaar toenemende aantal diabetici.

CDA was ook voor suikertaks

Het CDA pleitte in oktober bij de presentatie van het verkiezingsprogramma ook voor een suikertaks op onder meer suikerhoudende frisdranken en producten. Volgens CDA-leider Buma vormen te veel suiker en slechte voeding een grote bedreiging voor de gezondheid van kinderen. De leden stemden in januari echter tegen het plan, waarna het uit het verkiezingsprogramma is verwijderd.

Reageer op dit artikel