nieuws

Beroepszaak Jumbo tegen Ageviewers morgen

Branche & Bedrijf 1859

Beroepszaak Jumbo tegen Ageviewers morgen
Ageviewers

DEN HAAG – Het hoger beroep, dat Jumbo en het CBL instelden tegen de veroordeling tot het betalen van een schadevergoeding aan Ageviewers, dient morgen, donderdag 2 februari.

Directeur en bedenker van Ageviewers, Dirk Benschop, is zeker van zijn zaak. Het hoger beroep over de vermeende kartelafspraken tussen supermarkten en CBL, gaat hij ook winnen. Dit zegt Benschop in het Algemeen Dagblad. ‘Het wordt tijd dat er definitief een einde wordt gemaakt aan deze waanzin’.

Schadevergoeding

Maart vorig jaar oordeelde de Haagse rechtbank dat Jumbo en CBL bij hun afwijzing van het Ageviewers- systeem in strijd met de Mededingingswet hebben gehandeld. De rechtbank verklaarde de CBL Code ‘Verantwoorde Alcoholverkoop in de supermarkt’ en de CBL Campagne ‘Noggeen20’ nietig op grond van de Mededingingswet, omdat deze uitgaan van een leeftijdscontrole, waarbij toepassing van het Ageviewers-systeem zou worden uitgesloten. De rechter veroordeelde Jumbo en branchekoepel CBL tot het betalen van een, in een schadestaat, nader te bepalen schadevergoeding.

Jumbo: ‘oordeel rechter onbegrijpelijk’

Jumbo noemde het oordeel van de rechter destijds ‘onbegrijpelijk’ en snapte niets van argumenten van de rechtbank in de ‘Ageviewers-zaak.  De supermarktketen benadrukte dat het ‘geheel zelfstandig tot haar afweging is gekomen om geen gebruik te maken van dit systeem. Jumbo heeft hierover op geen enkele wijze met andere supermarkten afspraken gemaakt. De Hollandse Exploitatie Maatschappij heeft hiervoor ook geen enkel bewijs aangeleverd en zal dat ook niet kunnen’, aldus Jumbo. Dat direct aankondigde in hoger beroep te gaan.

Centraal leeftijd controleren

Bij het leeftijdscontrolesysteem van Ageviewers wordt centraal door centralisten op afstand gecontroleerd of een klant die alcohol of tabak koopt meerderjarig is. De centralist krijgt een camerabeeld van een klant en beoordeelt op basis daarvan of een klant zich al dan niet moet identificeren. Alleen de centralist/controleur kan de kassa ontgrendelen. Dat zou caissières ontlasten en de leeftijdscheck zorgvuldiger maken. Supermarkten zeggen onder meer vanwege de privacy van klanten het systeem niet te willen invoeren. Die zouden het niet prettig vinden om middels een camera beoordeeld te worden.

‘Ageviewers kost supers omzet’

Het systeem van Ageviewers zou volgens Benschop zo goed werken dat supermarkten al direct na de introductie in 2008 besloten om een boycot in te stellen. Ze willen volgens hem de wet niet naleven. Ageviewers werkt zo goed dat het ze op termijn omzet kost omdat minder jongeren zullen gaan drinken en/of roken. ‘Er start bijvoorbeeld bijna niemand met roken na z’n 18d’, zegt hij in de krant.  Iets soortgelijks geldt volgens hem voor alcohol. ‘Vandaar, als je wilt dat ook op termijn nog voldoende volwassenen roken en drinken, moet je waarborgen dat zij nu, als jongeren, gemakkelijk alcohol en tabak kunnen blijven kopen. Desnoods met een kartel’, veroordeelt hij supermarkten en industrie. Daardoor voelde Benschop zich gedwongen de stekker uit het systeem te trekken.

Het CBL liet aan het AD weten niet te willen reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Reageer op dit artikel