nieuws

Verdachte AH-plofkraken langer vast

Branche & Bedrijf 1801

Verdachte AH-plofkraken langer vast
Beeld van een plofkraak bij een AH. Archieffoto Distrifood

UTRECHT – De verdachte van een plofkraak bij een AH in Almere blijft langer in voorarrest. Er wordt onderzocht of hij voor meer plofkraken verantwoordelijk is.

Het voorarrest van de 26-jarige verdachte uit Nieuwersluis is met minimaal enkele maanden verlengd. Dit bepaalde de rechter in Utrecht tijdens een zogenaamde pro forma zitting, meldt omroep Flevoland. De man wordt verdacht van een plofkraak op een geldautomaat van ING in de vestiging van AH Tussen de Vaarten in Almere op 28 juli van het vorig jaar. Daarbij zou ruim €8000 zijn buitgemaakt.

Verdacht van meer dan 50 plofkraken

Naast zijn betrokkenheid bij deze kraak in Almere onderzoekt de politie zijn betrokkenheid, en die van zes andere verdachten, bij meer dan 50 andere plofkraken in heel Nederland. De advocaat van de verdachte vindt dat er te weinig bewijs is om zijn cliënt nog langer in voorarrest te houden. Zo is er volgens hem alleen DNA van zijn cliënt gevonden op een handschoen langs de vluchtroute in Almere. Daarnaast is er in de vluchtauto die voor de plofkraak in Almere is gebruikt inkt gevonden van een geldautomaat in het Zeeuwse Axel waardoor de man ook van die plofkraak wordt verdacht.

Hausse aan plofkraken

Vorig jaar werden AH-vestigingen getroffen door een vloedgolf aan plofkraken waarbij de daders het hadden gemunt op inpandige geldautomaten van ING in AH-vestigingen. ING ging de automaten in hoog tempo vervangen. Oktober vorig jaar kwam er een abrupt einde aan de reeks die in mei startte en waarbij zeker 47 AH-vestigingen slachtoffer waren. De politie arresteerde rond die tijd een aantal krakers. Ook bleken de nieuwe automaten beter bestand tegen het geweld en werd daardoor bij een aantal kraken geen buit gemaakt.

Inhoudelijke behandeling pas in september

Voor het tot een mogelijke veroordeling van de verdachte(n) komt duurt nog even. 31 maart dient een volgende pro forma-zitting en pas in september wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Reageer op dit artikel