nieuws

Ocado weet techniek nog niet te slijten

Branche & Bedrijf 1528

Ocado weet techniek nog niet te slijten
Foto: Ocado

LONDEN – Het Britse online supermarktbedrijf Ocado heeft zijn winstgevendheid afgelopen jaar opgevoerd. De langverwachte deal met andere retailers over het gebruik van de Ocado-techniek in licentie komt echter nog steeds niet van de grond.

Ocado geldt wereldwijd als een voorloper op het gebied van online boodschappen doen. De onderneming heeft geen fysieke winkels, maar beschikt wel over technisch geavanceerde dc’s en een uitgekiend bestelsysteem. Een van de pijlers onder de onderneming moet het gebruik van deze technologie door andere retailers worden. Daartoe is het bedrijf naar eigen zeggen in vergevorderde gesprekken met partijen in West-Europa en de Verenigde Staten. Tot overeenkomsten komt het echter niet.

Winst stijgt, gemiddelde bestelbedrag daalt

Intussen ontwikkelt de winstgevendheid van het bedrijf, dat een groot aantal verlieslatende jaren kende na de oprichting, zich wel gunstig. De winst voor belastingen nam met 21,8 procent toe tot 14,5 miljoen pond voor wat betreft het boekjaar dat eindigde op 27 november. Volgens topman Tim Steiner ontwikkelde de omzet zich ‘robuust, ondanks uitdagende marktomstandigheden’. Onder invloed van de felle concurrentiestrijd tussen de grote Britse supermarkten zag het bedrijf het gemiddelde bestelbedrag wel met 2,7 procent dalen naar 108,10 pond. Op de Britse markt vechten de grote vier servicesupermarkten met prijsgeweld tegen de opmars van Aldi en Lidl.

Omzet neemt met 14,8 procent toe

De totale omzet bij Ocado steeg met 14,8 procent naar 1,27 miljard pond. Het klantenbestand van de online supermarkt nam met bijna 14 procent toe tot 580.000. Een van de belangrijke groeimotoren voor Ocado is de deal met de noordelijke supermarktketen Morrisons. Ocado voert al een deel van de logistiek voor Morrisons uit, maar dit wordt landelijk uitgerold. Ook op basis van de eigen activiteiten verwacht Ocado komend jaar verdere groei.

Reageer op dit artikel