nieuws

‘Goed dat Ab Heijn dit niet meemaakt’

Branche & Bedrijf 6212

‘Goed dat Ab Heijn dit niet meemaakt’
Foto: Wikipedia

NEW YORK – Voormalig president-commissaris Pierre Jean Everaert van Ahold betreurt het verdwijnen van AC Restaurants. ‘Goed dat mijn voorganger, Ab Heijn, niet meemaakt dat zijn droom voorgoed de geschiedenisboeken in gaat.’

Everaert, in 1989 de opvolger van Albert Heijn als president-commissaris bij Ahold, doet zijn uitspraken in een achtergrondverhaal in De Telegraaf over het verdwijnen van AC Restaurants. Maandag werd bekend dat het Jumbo-concern de restaurants overneemt van de huidige eigenaren en deze gaat ombouwen naar de La Place-formule.

Bussen vol en binnen een kwartier weer weg

De voormalige Ahold-man legt in de krant uit wat Ab Heijn met de in 1961 opgerichte restaurantketen wilde. ‘Met Albert’s Corner, zoals AC in het begin heette, wilde hij betaalbare, smakelijke en snelle maaltijden bieden aan Belgische en Nederlandse truckers, toeristen en mensen die voor hun beroep veel kilometers maakten. Langs de snelweg was het gemakkelijk parkeren. De chauffeurs van de touringcars aten er gratis, zo kwamen er bussen vol binnen. En binnen een kwartier weer weg.’

Raad van Bestuur proefde nieuwe gerechten zelf

Everaert zelf betreurt het persoonlijk ook dat de formule gaat verdwijnen. ‘Vroeger testte de Raad van Bestuur alle AC-maaltijden zelf in directierestaurant d’Swarte Walvis in Zaandam, en we kregen ze mee naar huis. Prima. Ik ben nog twee keer per jaar in Nederland en dan schep ik nog een soepje bij AC. Eten zoals thuis. De kwaliteit varieert van goed tot aanvaardbaar.’

Evolutie naar gezond eten is niet te stuiten

Hij vindt de overname dan ook spijtig. ‘Maar eerlijk is eerlijk, alles heeft een reden, hier zal ook wel een steek zijn gevallen. Maar ik zal AC missen’, laat hij weten. Ook het feit dat het menu verandert zal hij moeten accepteren. ‘Patatje, glaasje Bordeaux, moet toch kunnen. Maar de evolutie naar gezond eten is niet te stuiten. Mensen moeten het straks doen met een sapje en een broodje gezond.’

Reageer op dit artikel