nieuws

Feestdagenomzet blijft achter bij verwachting

Branche & Bedrijf 3124

Feestdagenomzet blijft achter bij verwachting

DONGEN – Nederlandse supermarkten boekten in de laatste twee weken van het jaar gemiddeld 751 miljoen euro omzet. Dit is iets lager dan waar vooraf op was gerekend.

Dat blijkt uit door GfK verspreide kengetallen. Vooraf had het onderzoeksbureau uit Dongen gerekend op een gemiddelde feestdagenomzet van 765 miljoen rond Kerstmis en Nieuwjaar. In de week voor kerst werd wel een recordomzet van 879 miljoen euro gedraaid. In de week tussen de kerstdagen en de jaarwisseling bleef de teller echter steken op 624 miljoen euro.

Flinke toename van het groeitempo

De supermarktomzet nam over heel 2016 met 2,5 procent toe tot 34,5 miljard euro, dit is meer dan een verdubbeling van het groeitempo ten opzichte van een jaar eerder toen de markt nog maar met iets meer dan 1 procent toenam. Twee jaar geleden schreef de branche zelfs nog een kleine min.

Meer transactie en meer bestedingen per transactie

De groei tijdens de afgelopen jaargang was zowel te danken aan een toename van het aantal transacties als de toename van de besteding per transactie. Er werden 1,2 procent meer kassabonnen uitgedraaid. Op die bonnen stond gemiddeld een totaalbedrag van 22,53 euro, 1,3 procent meer dan in 2015.

Voor 2017 rekent GfK op een omzetgroei van 2,5 procent

In zowel december als het gehele vierde kwartaal nam de omzet in de supermarktbranche sterker toe dan gemiddeld, met 3,3 procent. Van een echte versnelling is volgens GfK evenwel geen sprake. Het onderzoeksbureau rekent ook voor 2017 op een omzetgroei van 2,5 procent.

Reageer op dit artikel