nieuws

Detailhandel had topmaand in november

Branche & Bedrijf 1531

Detailhandel had topmaand in november

VOORBURG – Het CBS heeft de detailhandelscijfers over november gepubliceerd. Deze bevestigen dat supermarkten in 2016 bezig waren met een prima jaar.

Inmiddels weten via de bekende onderzoeksbureaus hoe het jaar voor de supermarktsector is geweest. GfK kwam uit op een toename van de verkopen met 2,5 procent en IRI nog ééntiende procent hoger. Het CBS heeft weer een eigen manier van meten en komt altijd met wat vertraging uit met de cijfers. Inmiddels is het belangrijkste statistische instituut van Nederland gevorderd tot november.

Supermarkten groeiden 2,7 procent

De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden volgens het CBS in november een omzetstijging van 2,1 procent. De verkopen waren <0,8 procent hoger. Dit was vooral te danken aan de supermarkten, wiens omzet me t2,7 procent groeide. Tegelijkertijd daalde de omzet van de speciaalzaken met 1,2 procent.

Totale detailhandel zag zelfs toename 4,5 procent

November was sowieso een topmaand voor de detailhandel. De omzet in Nederlandse winkels lag in november 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee werd opnieuw een sterke groei gerealiseerd, na de plus van ruim 5 procent in oktober. In beide maanden steeg de omzet veruit in het sterkste tempo van de afgelopen jaren. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Zonder correctie was de omzet ruim 7 procent hoger dan in november 2015.

Verschillende branches presteerden uitstekend

De omzet van de winkels in non-food groeide met 4,1 procent. De verkopen waren 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Net als in oktober is vooral de omzet van kleding- en, doe-het-zelfwinkels en winkels in keukens en vloeren fors gegroeid. Ook de omzet van drogisterijen en parfumerieën, winkels in meubels en huishoudartikelen en winkels in recreatie-artikelen was opnieuw hoger dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel