nieuws

Wouter Kolk: ‘Initiatief Amazon is briljant’

Branche & Bedrijf 3669

Wouter Kolk: ‘Initiatief Amazon is briljant’
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

UTRECHT – Topman Wouter Kolk van Albert Heijn is bijzonder te spreken over het kassaloze winkelconcept dat door online gigant Amazon in Seattle is neergezet. ‘Ik vind dat briljant.’

Dat zegt Kolk in de papieren editie van Distrifood. In het vraaggesprek toont de hoogste baas van de marktleider zich razendenthousiast. ‘Vooral de manier waarop ze de technologie voor zelfrijdende auto’s inzetten in de supermarkt. Echt heel gaaf hoe ze een stap verder gaan dan zelfscan en tegelijkertijd een oplossing bieden voor het kostenprobleem als het gaat om RFID-chips.’

Winkel in Seattle trok enorm de aandacht

Amazon opent de winkel, onder de formulenaam Amazon Go, pas begin volgend jaar voor het grote publiek. Voorlopig is de winkel in Seattle nog alleen toegankelijk voor het personeel van Amazon. Begin deze maand trok de opening toch enorm de aandacht omdat klanten in de winkel alleen maar met hun telefoon hoeven in te loggen en daarna automatisch opgepakte producten op hun telefoon zien verschijnen en vervolgens zonder een kassa te hoeven passeren automatisch afrekenen als ze naar buiten lopen.

Winkelen wordt makkelijker

‘Dit gaat winkelen zeker makkelijker maken’, stelt Kolk. ‘In winkels met een hoge omzetdruk is dit dé oplossing. Je kunt de kassa’s weghalen en extra meters aan het assortiment geven. En het betekent niet dat er medewerkers verdwijnen. Wel wordt de relatie tussen medewerker en klant anders. Dat zie je nu ook in onze zelfscanwinkels.’

Afrekenmethode lijkt ideaal voor AH to go

De AH to Go-winkels lijken ideaal voor een soortgelijk systeem. Kolk wil zich echter niet uitspreken of voor deze winkels de invoering van een Amazon-achtig systeem een optie is. ‘Wie weet’, zegt hij.

Lees het complete verhaal met Wouter Kolk in Distrifood 50 van 17 december 2016.

Het digitale magazine is voor abonnees te lezen. >>>

Neem een abonnement op Distrifood >>>

Reageer op dit artikel