nieuws

RvS: leidinggevende moet in borrelshops

Branche & Bedrijf 4831

RvS: leidinggevende moet in borrelshops

EINDHOVEN – De Raad van State heeft bepaald dat gemeenten moeten verplichten dat er altijd een leidinggevende aanwezig is in de zogenoemde borrelshops van supermarkten.

Borrelshops zijn de inpandige slijterijen die veel supermarkten hebben. Rond de aanwezigheid van leidinggevenden is al langer juridisch veel te doen. Vooral de Slijtersunie maakt zich hier druk over omdat het de borrelshops als valse concurrenten ziet die de kosten laag proberen te houden. Dit leidde tot een proefzaak tegen de gemeenten Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel, omdat die weigerden handhavend op te treden tegen supermarkten die geen leidinggevende in de borrelshop hadden staan.

Zaak rond borrelshops Albert Heijn en Emté

De zaak was door de Slijtersunie aangespannen rondom de Albert Heijn (Gall & Gall) en de Emté in respectievelijk Someren en Sint-Oedenrode. De inpandige slijterijen vallen onder de leidinggevende van de supermarkt. De betrokken gemeenten vonden dit voldoende toen ze door de belangenorganisatie van de slijterijen hierop werden aangesproken. De Slijtersunie ging vervolgens in beroep.

Hogere kosten door permanente bezetting

Eerder al bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat de gemeenten in de fout waren gegaan en in hoger beroep wordt deze uitspraak nu door de Raad van State gehandhaafd. De zaak was tussen de Slijtersunie en de gemeenten. De burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel gingen daarna in beroep tegen Tegen deze uitspraak is geen verder beroep mogelijk. De zaak gaat er mogelijk toe leiden dat supermarkten de manier waarop de bemensing van hun slijterij wordt geregeld zullen moeten aanpassen, met hogere kosten als gevolg.

Wettelijk verboden

Enkele jaren geleden hield slijtersvoorman Ron Andes al een tirade tegen de supermarktslijterijen: ‘De supermarkten houden de kosten van de borrelshops zo laag mogelijk door personeel uit de supermarkt tevens dienst te laten doen in de borrelshop. Op die manier is er geen permanente bezetting van de borrelshop maar wordt volstaan met ‘even een klant helpen’, terwijl dat wettelijk verboden is.’

Slot op deur borrelshop

Plus Kleijnen in Gulpen kreeg begin  dit jaar te maken met een gemeente die op verzoek van de Slijtersunie wél handhaafde. Voor Fabienne Peters-Kleijnen en haar broer Cyril Keijnenreden om een slot op de deur van de borrelshop te maken met daarbij ook een bel. Klanten die iets willen kopen in de borrelshop moeten sindsdien aanbellen, vervolgens komt er een leidinggevende naar de borrelshop om die te openen. ‘Op deze manier voldoen we volgens de gemeente aan de wet’, zei Kleijnen mei dit jaar in Distrifood. ‘Het is niet de meest ideale oplossing en eigenlijk een vervelende manier van werken’, aldus Fabienne Peters-Kleijnen. ‘Maar onze klanten zijn er inmiddels wel aan gewend.’

Fabiennne Peters- Kleijnen van Plus Kleijnen in Gulpen maakte een slot op de borrelshop.

Fabiennne Peters- Kleijnen van Plus Kleijnen in Gulpen maakte een slot op de borrelshop om zo aan de wettelijke eisen te voldoen.

De uitspraak in de zaak tegen Emté in Someren >>>

De uitspraak in de zaak tegen Emté in St. Oedenrode >>>

De uitpsraak in de zaak tegen Albert Heijn in Schijndel >>>

Reageer op dit artikel