nieuws

Nederlander vindt zich verantwoord met alcohol

Branche & Bedrijf 1229

Nederlander vindt zich verantwoord met alcohol

DEN HAAG – De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt van zichzelf dat men verantwoord omgaat met alcohol.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Stiva, een organisatie die gesteund wordt door producenten en importeurs van alcoholische dranken. Van de 943 ondervraagde Nederlanders van 18 jaar en ouder zegt 89 procent verantwoord om te gaan met drank. Een nog veel grotere groep, 96 procent, vindt dit in eerste instantie ook een individuele verantwoordelijkheid.

Volgens Stiva doet Nederland het goed rond alcoholgebruik

Stiva wijst erop dat uit andere cijfers blijkt dat Nederlanders ook daadwerkelijk verantwoord omgaan met drank. Nederlanders drinken gemiddeld minder dan het Europese gemiddelde en de consumptie is sinds 2000 met 17 procent gedaald. Nederlandse jongeren beginnen bovendien later met drinken en drinken minder dan eerdere generaties.

Omgeving meest effectieve wapen tegen alcoholmisbruik

Van de ondervraagden denkt 41 procent dat voorlichtingscampagnes bijdragen aan een meer verantwoord alcoholgebruik. Daarnaast denkt 42 procent dat voorlichting op scholen zinvol is. Zo’n beetje de helft van de ondervraagden ziet aangesproken worden door de eigen omgeving als de meest effectieve manier. Slechts 9 procent denkt dat accijnsverhogingen zorgen voor minder alcoholmisbruik.

 

Reageer op dit artikel