nieuws

Geen ‘Amsterdams’ folderbeleid in Nijmegen

Branche & Bedrijf 2558

NIJMEGEN – In Nijmegen komt op korte termijn geen verbod op het bezorgen van reclamedrukwerk als op de brievenbus geen ja-ja-sticker zit.

Geen ‘Amsterdams’ folderbeleid in Nijmegen

Wethouder Harriet Tiemens van Nijmegen trapte deze week opnieuw op de rem, zo meldt dagblad De Gelderlander. De wethouder reageerde daarmee op een voorstel van PvdA-raadslid Giselle Schellekens die pleit voor het snel invoeren van een ja-ja-sticker, zoals Amsterdam die sinds kort kent. Alleen bij mensen die zo’n sticker op hun bus hebben geplakt, mogen nog reclamefolders worden bezorgd.

Afwachten

De Nijmeegse GroenLinks-wethouder wil eerst afwachten hoe het experiment in de hoofdstad verloopt. Dat gaat 1 juni van start. In januari 2018 gaat Amsterdam evalueren. Tiemens verwacht dat de reclamebranche zeker naar de rechter zal stappen. ‘We besparen kosten als we eerst bekijken hoe het in Amsterdam gaat. Dat doen Utrecht en Den Haag ook.’

Minder papier

Tiemens gaf daarmee min of meer hetzelfde antwoord als een half jaar geleden, toen PvdA en GroenLinks ook snel wilden beginnen. Ze doen nu een nieuwe poging, omdat Amsterdam inmiddels heeft berekend dat er 1,8 miljoen kilo minder papier in omloop komt bij een andere aanpak van het weren van ongewenst reclamedrukwerk. ‘Als je dat omrekent naar Nijmegen, dan kan er hier 1 miljoen kilo drukwerk bespaard worden’, meent Schellekens.

Geen actie

De wethouder beloofde dat ze de Nijmegenaren nog eens zal wijzen op de mogelijkheid om met de aloude nee-nee-sticker reclame en huis-aan-huisbladen te weren. Voordeel van de ja-ja-sticker is dat wie geen folders wil, geen actie hoeft te ondernemen.

Reageer op dit artikel