nieuws

Fors meer supers open op Eerste Kerstdag

Branche & Bedrijf 4111

Fors meer supers open op Eerste Kerstdag

DOETINCHEM – De Nederlandse consument kan dit jaar op zondag 25 december in liefst 675 supermarkten terecht om boodschappen te doen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Distrifood onder zeventien supermarktketens. In de cijfers zijn de op Eerste Kerstdag geopende Aldi-supermarkten nog niet meegenomen, die keten verstrekte dit jaar niet tijdig de benodigde informatie. Vorig jaar waren van de wel in het onderzoek opgenomen ketens in totaal 388 supermarkten geopend op 25 december.

Spar de grootste stijger, AH de meeste winkels

In absolute zin heeft Albert Heijn de grootste toename van geopende winkels, van 124 naar 201. Dat is inclusief de AH To Go’s. Procentueel gezien is Spar absoluut de grootste stijger: van vijf winkels vorig jaar naar 54 dit jaar. Ook Hoogvliet en Coop stijgen fors. Er zijn nog maar vier supermarktformules in Nederland die vasthouden aan eerste kerstdag als rustdag. Dat zijn de regionale supermarktketens Deen en Poiesz, en de ketens met een christelijke achtergrond MCD en Boni. Nettorama heeft één vestiging open op 25 december, in Utrecht.

Ook op Tweede Kerstdag weer meer winkels open

Ook het aantal supermarkten dat op tweede kerstdag de deuren opent, is weer toegenomen. Al is de groei op 26 december een stuk kleiner. Toch zijn er (afgerond) 30 procent meer winkels geopend op tweede kerstdag dan een jaar geleden het geval was.

Een compleet overzicht per keten van het aantal geopende winkels op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag staat in Distrifood 50 van 17 december 2016.

Het digitale magazine is voor abonnees te lezen. >>>

Neem een abonnement op Distrifood >>>

Reageer op dit artikel