nieuws

Consumenten geven meer uit aan food

Branche & Bedrijf 1183

Consumenten geven meer uit aan food

DEN HAAG – Nederlandse consumenten hebben in oktober flink meer uitgegeven. Zo stegen onder meer de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen met 2,7 procent.

Dat blijkt uit vanmorgen door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde cijfers. In totaal werd er in oktober 2,7 procent meer besteed dan in oktober 2015. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. De categorie duurzame goederen liet een plus zien van 8,1 procent.

Ook bestedingen aan diensten groeien flink

Ook food ontwikkelde zich dus prima. Aan overige goederen, waaronder gas, werd 0,2 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Consumenten gaven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen 1,7 procent meer uit dan in oktober 2015. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, aldus het statistiekbureau.

Verwachtingen voor december zijn iets minder gunstig

Volgens de zogenoemde ‘consumptieradar’ van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in december iets ongunstiger dan in oktober. Dat komt onder meer omdat consumenten minder positief waren over hun toekomstige financiële situatie. Ze waren daarentegen positiever over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid.

Reageer op dit artikel