nieuws

AH’er Wassenaar kreeg acht ton in geheime deal

Branche & Bedrijf 4885

AH’er Wassenaar kreeg acht ton in geheime deal

SINT ANNAPAROCHIE – Albert Heijn-franchisenemer Herman Wassenaar kreeg in ‘een geheime deal’ in totaal €765.000 om zijn bezwaren tegen de bouw van een zorgflat in Sint Annaparochie te laten vallen.

De zogenaamde supermarktdeal werd in 2013 gesloten tussen de gemeente het Bildt, supermarkteigenaar Wassenaar in Sint Annaparochie, woningcorporatie Wonen Noordwest-Friesland en Stichting Zorgpartners Friesland.  Daarbij werd afgesproken dat Wassenaar zijn bezwaren tegen de bouw van een zorgflat zou laten vallen.  Dit meldt de Leeuwarder Courant. Die kreeg de informatie na jarenlang procederen en bezwaar maken bij de bestuursrechter boven water.

Bezwaren AH’er Wassenaar

Wassenaar maakte bezwaar omdat hij vreesde voor claims van toekomstige flatbewoners over het laden en lossen bij zijn vestiging van AH. De bouw van de zorgflat lag door de verschillende juridische procedures lange tijd stil. In ruil voor €765.000 moest de supermarktondernemer al zijn bezwaren laten vallen en een laad- en losschacht bouwen, waardoor de geluidsoverlast beperkt zou blijven. Ook beloofde de gemeente, die de helft van het geld fourneerde, dat Wassenaar voor de bouw ‘ruimhartige planologische medewerking’ zou krijgen.

Bestuursrechter

De Leeuwarder Courant kreeg de informatie pas na jarenlang procederen boven water. De krant toog naar de bestuursrechter nadat een WOB-verzoek om de informatie te openbaren werd afgewezen door de gemeente. De bestuursrechter oordeelde diverse keren dat de gemeente de afwijzing op het verzoek beter moest motiveren. Na een tussenuitspraak in november, besloten de gemeente, en de andere betrokken partijen de informatie te openbaren.

Geen verdere geheime afspraken

Volgens de Leeuwarder Courant hield de deal de gemoederen jarenlang bezig. Er gingen volgens de krant geruchten door het dorp dat er ook andere afspraken, onder meer over toekomstige uitbreiding van de supermarkt, waren gemaakt. Daar blijkt geen sprake van te zijn, aldus de Leeuwarder Courant. Tegenwoordig is de dagelijkse leiding van de supermarkt, die dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert, in handen van Hetty, Josefine en Marc-Siemon Wassenaar, de kinderen van Herman Wassenaar.

Reageer op dit artikel