nieuws

‘Werkgelegenheid in e-commerce blijft achter’

Branche & Bedrijf 1553

‘Werkgelegenheid in e-commerce blijft achter’

DOETINCHEM – Het vacatureaanbod in de detailhandel stijgt gemiddeld met 6 procent per maand. De werkgelegenheid in de e-commerce is een stuk lager, met een groei van 2 procent per maand.

Dat blijkt uit een onderzoek naar werkgelegenheid in de detailhandel van metabanenzoekmachine Joblift.

3402 vacatures bij e-commerce bedrijven

Volgens Joblift is de vrees dat door groeiende concurrentie van e-commerce winkels failliet gaan of moeten sluiten, mogelijk niet terecht. Want in de ‘reguliere’ detailhandel waren het afgelopen jaar 20.778 vacatures, tegenover 3.402 bij bedrijven die gefocust zijn op e-commerce activiteiten. Ook de groei van het aantal e-commerce vacatures was met gemiddeld 2 procent per maand beperkt.

‘Crisis niet te zien in vacatureaanbod’

De crisis waar de detailhandel al jaren in verkeerd komt volgens Joblift niet tot uiting in het vacatureaanbod: dit aanbod steeg het afgelopen jaar met gemiddeld 6 procent per maand. Het aanbod van vaste contracten spreekt met 76 procent eveneens meer vertrouwen in de toekomst uit dan op basis van de huidige berichtgeving verwacht zou worden.

Albert Heijn grootste vacatureaanbieder

Albert Heijn is met 2.424 aangeboden vacatures de grootste aanbieder. Kruidvat (1.936 vacatures) en Action (1.718 vacatures) zijn de nummers twee en drie. Met zestien non-food retailers in de top twintig van grootste vacatureaanbieders kan deze groei duidelijk niet enkel aan de grote supermarktketens worden toegeschreven. Opvallend is ook dat het vacatureaanbod in de detailhandel sneller groeit dan dat van de Nederlandse arbeidsmarkt als geheel: daar bedroeg de gemiddelde maandelijkse groei over het afgelopen jaar 2 procent.

Top 5 meest gezochte krachten

Hoewel zestien van de twintig grootste vacatureaanbieders de mogelijkheid tot online winkelen aanbieden, wordt deze ontwikkeling nog niet weerspiegeld in het soort vacatures dat door grote retailers wordt aangeboden: van verkoopmedewerker tot vakkenvuller, de top 5 van meest gezochte krachten bestaat volledig uit functies met een duidelijk winkelverkoopprofiel.

504 vacatures bij drie grootste webwinkels

Dat de e-commerce nog geen grote werkgelegenheid oplevert blijkt volgens Joblift ook uit de statistieken van bedrijven die zich enkel op onlineverkoop toespitsen. De drie Nederlandse webwinkels die volgens de Twinkle100-lijst de grootste omzet draaien, Bol.com, Coolblue en Wehkamp, bieden gezamenlijk slechts 504 vacatures aan. Ook de gemiddelde maandelijkse groei van e-commerce-vacatures bleef het afgelopen jaar beperkt tot 2 procent. Het lijkt er voorlopig niet op dat de e-commerce het gevreesde banenverlies in de detailhandel op zal kunnen vangen, hoewel het met zulke massaontslagen voorlopig niet zo’n vaart zal lopen, verwacht de banenzoekmachine.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel