nieuws

Foodwatch haalt ‘vervuilde’ pasta uit schap Aldi

Branche & Bedrijf 3226

Foodwatch haalt ‘vervuilde’ pasta uit schap Aldi
Foodwatch plaatste posters bij de lege schappen in de vestigingen van Aldi.

AMSTERDAM – Actiegroep Foodwatch heeft als protest vrijdag bij alle negen Aldi-filialen in Amsterdam pasta’s van de private labels D’Antelli Tagliatelle en D’Antelli Tagliolini uit de schappen gehaald.

Foodwatch hield de actie omdat de pasta’s mogelijk de minerale oliën Moah en MOSH bevatten, meldt Nu.nl. Van deze twee stoffen wordt aangenomen dat ze of kankerverwekkend zijn of weefselschade veroorzaken. Foodwatch haalde in verschillende Amsterdamse Aldi-filialen de mogelijk besmette pastaproducten uit het schap en zette de lege plekken af met een grote recall-waarschuwingsposter. De actie-groep raadde consumenten aan reeds aangeschafte producten terug te brengen naar de winkel en de aankoopprijs terug te vragen via ALDI’s ‘niet tevreden – geld terug’ garantie.

Aldi betreurt actie Foodwatch

De actiegroep zegt dat ze Aldi meerdere keren heeft gewezen op de mogelijke gezondheidsrisico’s voor klanten nadat bij twee testen verontrustende gehaltes minerale oliën werden aangetroffen. Volgens Foodwatch weigert Aldi tot op heden adequate maatregelen toe te zeggen. Aldi liet aan NU.nl weten de actie te betreuren en wel degelijk maatregelen te nemen. ‘Foodwatch is meerdere malen door Aldi geïnformeerd dat we wel degelijk bezig zijn met het minimaliseren van minerale olie contaminatie. We zijn hierover in gesprek met leveranciers.’

Andere supermarktketens namen al maatregelen

Volgens Foodwatch hebben de meeste supermarkten, zoals Lidl Nederland, Jumbo en alle Superunieleden, kort geleden bekend gemaakt dat er in hun huismerk-producten geen MOAH meer mag worden aangetroffen. Volgens Foodwatch blijven Aldi en ook AH daarbij achter. De vervuiling vindt in de meeste gevallen plaats door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Als die olie verdampt, kunnen ze volgens Foodwatch de inhoud aantasten met de schadelijke stoffen.

Reageer op dit artikel