nieuws

Zaak frauderende SdB’ers vandaag voor rechter

Branche & Bedrijf 1604

Zaak frauderende SdB’ers vandaag voor rechter

ARNHEM – Vier voormalige Super de Boer-ondernemers staan vandaag en morgen voor de rechtbank in Arnhem vanwege de zwart geld-affaire die enkele jaren geleden aan het licht kwam.

De fraude vond toentertijd plaats met behulp van de zogenoemde retourknop. Door net te doen alsof klanten artikelen terugbrachten kon boekhoudkundig een stroom zwart geld ontstaan. De zaak kwam in 2012 aan het rollen na een inval door de FIOD bij zes vestigingen van Super de Boer. Daarbij kwamen ondernemers ook korte tijd vast te zitten. Dit gold onder meer voor de winkels van de broers Van Kippersluis. Dagblad De Gelderlander meldt vanmorgen dat Tom van Kippersluis één van de vier ondernemers is die vandaag voor de rechtbank staat.

Uiteindelijk 200 frauderende supermarkten

De Belastingdienst benaderde naar aanleiding van de invallen 143, inmiddels ex-franchisenemers, van deze voormalige supermarktketen. 27 ex-franchisers van Super de Boer hebben vervolgens aan de Belastingdienst gemeld dat zij de schatkist hadden benadeeld. Zij kregen een naheffing en een boete opgelegd. De zaak breidde zich uiteindelijk uit naar ook winkeliers van andere ketens, waardoor in totaal zo’n tweehonderd supermarkten hebben moeten betalen. De vier mannen die nu voor de rechter staan hebben het dusdanig bont gemaakt, dat zij de zaak niet konden afkopen.

Zaak speelde ook rol bij andere rechtszaak

‘Het afromen van omzet en daarmee belasting ontduiken, zien wij als fraude. Het benadeelt mensen en bedrijven die wel netjes belasting betalen, het werkt concurrentievervalsend en ondermijnt ons systeem’, zo wordt een woordvoerder het Functioneel Parket geciteerd. De zaak kreeg eerder al een staartje bij de rechtszaak tussen de broers Van Kippersluis en Jumbo. De rechter haalde bij zijn beslissing de fraude rond de omzet nadrukkelijk aan als reden om in het voordeel van Jumbo te beslissen.

Reageer op dit artikel