nieuws

Voedings-app moet helpen bij bewuste keuzes

Branche & Bedrijf 1133

Voedings-app moet helpen bij bewuste keuzes
Jan Willem Schouten

DEN HAAG – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat door het Voedingscentrum een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en voedingswaarde van producten.

Via de voedings-app moeten consumenten zonder de kleine lettertjes op de etiketten te spellen toch etenswaar kunnen vergelijken.

Passen in gezonde maaltijd

De een zoekt informatie in verband met een allergie, een ander wil graag weten welke producten passen in een gezonde maaltijd, aldus Schippers die vindt dat artikelen ook altijd met elkaar vergeleken moeten kunnen worden op de hoeveelheid suiker, zout of ongezonde vetten.

Bewuste keuze maken

Het doel van de app is objectieve en heldere informatie geven, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken. De bedoeling is dat in één oogopslag te zien is of een product bijvoorbeeld gluten, veel calorieën of vet bevat.

Actieplan etikettering

Schippers kondigde de nieuwe voedings-app dinsdag aan in het actieplan etikettering van levensmiddelen dat zij naar de Tweede Kamer stuurde. ‘Ontwikkelingen via sociale media, mobiele app’s en scanners bieden steeds meer mogelijkheden om consumenten te informeren’, aldus de minister.

Productinformatie in database

Momenteel investeert het bedrijfsleven in een kwaliteitsverbetering van productinformatie in een centrale database. De informatie die hieruit naar voren komt, wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de app.

App Voedingscentrum tegen voedselverspilling

Het Voedingscentrum maakte in juni bekend een nieuwe manier te hebben gevonden om mensen te helpen efficiënter boodschappen te doen en voedselverspilling tegen te gaan via de WhatsApp Kitchen Assistant.

Reageer op dit artikel