nieuws

Supers verbeteren leeftijdscontrole

Branche & Bedrijf 1244

Supers verbeteren leeftijdscontrole

LEIDSCHENDAM – Supermarkten hebben de naleving op de leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak verder verbeterd.

Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Volgens de supermarktkoepel wordt door supermarkten aan 67 procent van de jongeren naar hun leeftijd gevraagd als er twijfel is over de vraag of zij oud genoeg zijn om alcohol en tabak te mogen kopen.

Vorige meting

Bij de vorige meting dit voorjaar lag het nalevingspercentage nog op 62 procent. Het CBL is blij met de verbetering van het resultaat. Volgens de branche-organisatie laat het zien dat ‘de intensieve en veelzijdige manier waarop supermarktorganisaties het toezicht op de leeftijd verankeren in hun bedrijf succesvol is. Het zet de branche aan ambitieus te blijven en de ingeslagen weg te vervolgen, waarbij training van medewerkers, voorlichting van de consument, de NIX18-campagne en onderlinge controles centraal staan. Uiteraard is de branche pas helemaal tevreden wanneer de naleving 100 procent is.

Anderen blijven achter

Het CBL vindt dat de andere verkooppunten die nu ver achterblijven, zoals horeca, zelfstandige slijters onder eigen naam en sportkantines, flink in moeten zetten om hun naleving sterk te verbeteren. Het is van groot belang dat alle partijen –gemeenten, verstrekkers, industrie, ouders, scholen, maatschappelijke organisaties, en zeker ook de jongeren zelf– gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om overmatige alcoholconsumptie door jongeren aan te pakken.

Leeftijdgrens moet maatschappelijke norm worden

De leeftijdgrens van 18 jaar moet de nieuwe maatschappelijke norm worden. Dit maakt ook het werk van de kassamedewerker die nee moet verkopen, makkelijker. 73 Procent  van de ouders en 61 procent van de jongeren vindt het normaal dat jongeren onder de 18 niet drinken.

 

Reageer op dit artikel