nieuws

Nog geen vonnis in zaak Van Kippersluis

Branche & Bedrijf 2492

Nog geen vonnis in zaak Van Kippersluis
Foto: Herbert Wiggerman

ARNHEM – De rechtbank in Arnhem heeft nog geen vonnis gewezen in de strafzaak tegen Martin en Tom van Kippersluis.

De broers worden ervan beschuldigd in de periode 2006-2010 ruim 5 ton omzet aan het oog van de belasting te hebben onttrokken. Tijdens de zitting vanochtend bleek er twijfel te zijn over de juistheid van de kassagegevens die door Jumbo in het kader van de rechtszaak aan het Openbaar Ministerie zijn overhandigd.

CD-roms met kassagegevens

De zaak draait vooral om de vraag of de CD-rom/DVD’s met de kassagegevens van de winkels van Van Kippersluis die de verdediging van de broers van het OM heeft gekregen, wel de originele zijn. Volgens raadsman Korvinus van de broers is dat niet het geval. Volgens hem gaat het om ‘bewerkte’  gegevens.

Zeven keer wijzigingen

De kassagegevens zijn aangeleverd door Jumbo dat in 2009 Super de Boer overnam. De supermarktorganisatie heeft, aldus Korvinus, in 2011 maar liefst zeven keer wijzigingen op eerder afgegeven kassabestanden uitgevoerd.  De raadsman wil weten waarom dat is gebeurd en pleitte voor het aanstellen van een forensisch accountant.

Ruzie met Jumbo

De insinuatie was er ook. Jumbo en Van Kippersluis waren met elkaar in conflict omdat de broers weigerden hun SdB-supermarkten om te vlaggen naar C1000. En dus had Jumbo er mogelijk belang bij dat de broers strafrechtelijk zouden worden vervolgd in de fraudezaak.

Forensisch accountant aanstellen

De rechtbank ging mee in het verweer van Korvinus en vindt dat er een forensisch accountant moet worden aangesteld.  Die moet daarbij onder meer antwoord geven op de vraag  of er uit de DVD’s is op te maken dat er door Jumbo bewerkingen op die bestanden hebben plaatsgevonden.

Reageer op dit artikel