nieuws

Nóg een plofkraak: AH Tholen aan de beurt

Branche & Bedrijf 1374

Nóg een plofkraak: AH Tholen aan de beurt
Bert Jansen (archieffoto)

THOLEN – In de nacht van maandag op dinsdag is er niet alleen in Emmeloord, maar ook in het Zeeuwse Tholen een plofkraak gepleegd. Ook hier was dit bij een Albert Heijn-winkel.

De politie laat in een persbericht weten dat er ’s nachts rond 02.15 uur een melding binnenkwam dat er mogelijk een plofkraak gaande was bij de Albert Heijn aan het Terreplein in Tholen. Agenten die op de melding afgingen kwamen te laat: bij de winkel was het een grote ravage.

Winkelruit volledig vernield

De volledige winkelruit was vernield en er was een poging gedaan om de losstaande geldautomaat in de winkel op te blazen. Dat is niet gelukt. De daders zijn zonder buit vertrokken. Direct is door de politie een onderzoek ingesteld. Door agenten is in de buurt naar verdachten gezocht, onder meer met een hond. Ook werd er een explosievenverkenner van de politie opgeroepen om te controleren of er nog direct gevaar dreigde. Dat bleek niet zo te zijn.

Tholen was nummer 45

In dezelfde nacht werd ook een AH gekraakt in Emmeloord. De kraken vonden plaats na enkele dagen van rust. Eind vorige maand sloegen plofkrakers in één nacht hun slag bij vestigingen van de marktleider in Utrecht en Enschede. Volgens tellingen van Distrifood zijn er tot nu toe dit jaar 45 vestigingen van Albert Heijn, inclusief Tholen en Emmeloord, het slachtoffer geworden van (een poging tot) een plofkraak. Doelwit is telkens de geldautomaat van ING.

Geen briefjes van €50 in geldautomaten

ING heeft inmiddels maatregelen aangekondigd om de hausse aan kraken te stoppen. De verouderde automaten worden vervangen door beter beveiligde en steviger exemplaren. Dat zou plofkrakers meten afschrikken. Door geen briefjes van €50 meer in de automaten te stoppen, en het aantal biljetten van €20 te verminderen, wordt de potentiële buit kleiner. Op die manier proberen AH en ING het voor plofkrakers minder aantrekkelijk te maken om het risico te nemen.

Reageer op dit artikel