nieuws

Franchise Code wordt verplicht

Branche & Bedrijf 1259

Franchise Code wordt verplicht

DEN HAAG – De Nationale Franchise Code wordt een wet.

Minister Kamp van Economische Zaken heeft daartoe besloten, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten. De bewindsman verwacht in de loop van volgend jaar een wetsvoorstel in te kunnen dienen. Dat moet dan in de eerste helft van 2017 gebeuren, omdat Kamp na de verkiezingen in februari niet meer terugkeert als minister.

Vakcentrum

De wettelijke verankering van de Franchise Code kan worden beschouwd als een overwinning voor het Vakcentrum. De koepel van zelfstandige (supermarkt)ondernemers in Nederland heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de totstandkoming van de code.

Tegen de zin van franchisegevers

Met zijn plan om de Franchise Code tot wet te verheffen, handelt Kamp tegen de zin van franchisegevers in. Organisaties als Albert Heijn, Jumbo of Coop legden halverwege vorig jaar, nadat het concept voor de Franchise Code was geïntroduceerd, grote bezwaren op tafel. Volgens hen was de code onevenwichtig opgesteld en deed  hij geen recht aan een gezonde en goed functionerende verhouding tussen zelfstandig ondernemers en franchisegevers.

Plichten franchisenemer onderbelicht

Zo liet AH weten dat in de Franchise Code de plichten van de franchisenemer onderbelicht zijn, terwijl tegelijkertijd de franchisenemers vergaand worden beschermd ten laste van een vergaande zorgplicht van de franchisegever. De meeste bezwaren van de franchisegevers tegen de code zijn niet weggenomen. Om die reden wordt er door critici aan getwijfeld dat de Franchise Code ook daadwerkelijk zal worden nageleefd.

Reageer op dit artikel