nieuws

ABN: aantal faillissementen in retail keldert

Branche & Bedrijf 951

ABN: aantal faillissementen in retail keldert

AMSTERDAM – Het aantal faillissementen in de Nederlandse detailhandelssector zal dit jaar uitkomen op het laagste niveau sinds 2008, geholpen door de aantrekkende economie.

Dat meldde het Economisch Bureau van ABN AMRO in een dinsdag gepubliceerd rapport. De bank schat dat het aantal faillissementen van winkelbedrijven dit jaar uitkomt op 500. Volgens ABN is sinds 2014 herstel zichtbaar in de sector na het grote aantal faillissementen in de periode tussen 2009 en 2013. Dankzij de sterkere koopkracht en consumptie nemen de verkoopvolumes toe. ABN stelt dat de vooruitzichten voor 2017 hoopgevend zijn.

 Overcapaciteit en online concurrentie bedreigingen

Wel kampt de detailhandel nog met een aantal uitdagingen. Zo is volgens ABN de concurrentie groot en is er sprake van overcapaciteit van winkeloppervlakte. Daarnaast wordt steeds meer gewinkeld via internet.

Uitgaven consumenten geven hoop

Het is vooral de consument die hoop geeft. ‘Naar verwachting zal een deel van het dit jaar gespaarde inkomen, volgend jaar alsnog worden uitgegeven. Wij verwachten voor de particuliere consumptie een groei van 1,7 procent, na een groei van 1,3 procent over 2016. Deze factoren leiden ertoe dat het aantal faillissementen binnen de sector ook volgend jaar op een lager niveau zal liggen dan in de crisisjaren’, aldus de analisten van ABN Amro.

Retail heeft nog maar weinig vet op de botten

Dit betekent echter niet dat de problemen voor de retail voorbij zijn. ‘Diverse winkeliers slaagden er in 2016 in om uit de financiële problemen te geraken. Dat heeft onder meer te maken met de kostenstructuur van veel retailers. Omdat de vaste kosten hierbinnen een grote component vormen, draagt de extra omzet vaak direct bij aan de winstgevendheid. Kanttekening: een grote groep retailers is daardoor weliswaar uit de acute problemen, maar heeft nog altijd weinig vet op de botten. Onverwachte negatieve economische ontwikkelingen kunnen zodoende wel grote gevolgen hebben.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels