nieuws

Takeaway haalt 328 miljoen op met beursgang

Branche & Bedrijf 846

Takeaway haalt 328 miljoen op met beursgang

AMSTERDAM – Takeaway.com, het moederbedrijf van Tuisbezorgd.nl, heeft in eerste instantie €328 miljoen opgehaald met zijn beursgang vrijdag in Amsterdam.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verkoopt in eerste instantie ruim 14 miljoen aandelen voor 23 euro per stuk. Daarmee worden minder aandelen aangeboden dan eerder werd aangekondigd. Medio september werd nog gesproken van een mogelijke verkoop van ruim 19 miljoen aandelen. Daarmee werd gemikt op minstens 350 miljoen euro.

Bedrag kan nog oplopen

Het opgehaalde bedrag kan de komende weken nog oplopen, door een zogenaamde overtoewijzingsoptie. Daarmee kunnen de bij de beursgang betrokken banken nog eens maximaal 2,1 miljoen aandelen in de markt zetten. De opbrengsten worden door Takeaway.com gebruikt voor aflossing van schulden, investeringen in bestaande activiteiten en voor mogelijke overnames.

Takeaway actief in tien landen

De onderneming is actief in tien landen, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Vietnam. Takeaway.com werd meer dan vijftien jaar geleden opgericht door de Nederlander Jitse Groen. Die blijft met circa 40 procent van de aandelen de grootse aandeelhouder. Een aantal investeerders verzilverden wel hun belang.

Duitse markt

Februari vorig jaar meldde Groen al de stap te overwegen. Het Nederlandse bedrijf haalde in 2014 €73 miljoen op bij investeerders om daarmee de Duitse markt op te gaan. Volgens Groen willen die partijen hun geld een keer terugzien, door bijvoorbeeld nieuwe investeerders aan te trekken of door Thuisbezorgd te verkopen.

Aandeel Takeaway stijgt direct

Het aandeel Takeaway opende vrijdag op Beursplein 5 flink hoger, op 23,50 euro. Na enkele minuten handel stond er een plus van 3,7 procent op de borden en was het aandeel 23,85 euro waard.

Reageer op dit artikel