nieuws

‘Leegstand van veel winkelpanden is permanent’

Branche & Bedrijf 1693

‘Leegstand van veel winkelpanden is permanent’

AMSTERDAM – Het herstel van de economie vormt geen oplossing voor de leegstand van winkelpanden in veel steden. In ruim honderd gemeenten komt het daarmee niet meer goed.

Dat blijkt uit een analyse van makelaarsvereniging Dynamis waarover Het Financieele Dagblad vanmorgen schrijft. Volgens Dynamis vormt een herstel van de economie en het aantrekken van de koopkracht in 111 van de 390 gemeenten ervoor dat veel lege winkelpanden toch geen nieuwe retailinvulling gaan krijgen.

Leegstand groeide vorig jaar met 9 procent

Het betreft veelal gemeenten waar in het verleden te veel winkels zijn gebouwd, die zich in krimpgebieden bevinden of die vlakbij een grotere stad met een aantrekkelijker winkelaanbod gelegen zijn. De leegstand nam vorig jaar met 9 procent toe, meldt Dynamis. Daarmee staat nu 8 procent van alle winkelpanden in Nederland leeg.

In Amsterdam halveerde de leegstand juist.

De trend waarbij grote steden zich onttrekken aan de malaise in het winkelvastgoed zet zich ook dit jaar voort. Zo halveerde de leegstand in Amsterdam. Daar staat nog maar 4,9 procent van de winkelpanden leeg. Veel internationale spelers en innovatieve lokale ondernemingen hebben de ruimte ingevuld.

Gemeenten moeten veel actiever worden

Volgens Dynamis gebeurt er in de kleinere steden nog onvoldoende. Wilfred van der Neut van de organisatie: ‘Gemeenten, maak een plan voor een compacter centrum, maak flexibele bestemmingsplannen, en stimuleer dat vastgoedeigenaren hun panden afwaarderen. Dan maak je transformatie van de gebouwen mogelijk, bijvoorbeeld tot woningen.’

Reageer op dit artikel