nieuws

Rechtszaak dreigt door e-conflict bij AH

Branche & Bedrijf 2984

Rechtszaak dreigt door e-conflict bij AH

ZAANDAM – De franchisers van Albert Heijn bereiden zich voor op een dagvaarding tegen de supermarktketen vanwege de schade die zij beweren te lijden door de e-commerce-activiteiten van AH.

Het initiatief wordt gemeld in een brief, in handen van Distrifood, die door het bestuur van de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) is gestuurd aan franchisers en oud-franchisenemers.

Einde e-commercestrijd niet in zicht

Die groep wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst op 27 september, waar wordt gesproken over voorbereidingen op een dagvaarding. De boodschap onderstreept dat het einde van de voortdurende e-commercestrijd tussen Albert Heijn en zijn zelfstandig ondernemers blijkbaar nog lang niet in zicht is.

Dagvaarding niet 100 procent zeker

Bureaudirecteur Ton Croiset van Uchelen zegt in een reactie dat een dagvaarding niet 100 procent zeker is. ‘Zolang er geen akkoord is over e-commerce, zijn wij vanzelfsprekend niet gelukkig met de gang van zaken. Dan moet je je op een bepaald moment voorbereiden op nieuwe stappen, maar dat wil niet zeggen dat er ook een dagvaarding komt.’

Nieuw hoofdstuk in slepende rechtszaak

Gedurende dezelfde bijeenkomst worden de franchisers door een afvaardiging van advocatenkantoor Fort Advocaten bijgepraat over een nieuw hoofdstuk in de slepende rechtszaak tussen de franchisers en AH over onder meer onverdeelde marge. ‘Zoals u waarschijnlijk weet zal op 13 september aanstaande het pleidooi in de rechtszaak tegen Albert Heijn plaatsvinden. Dit pleidooi is aangevraagd door Albert Heijn en betreft de uitwisseling van juridische standpunten’, zo valt er te lezen. De franchisers kunnen hierbij niet zomaar aanschuiven, zo blijkt.

Processtukken tellen meer dan 1000 pagina’s

‘Indien u bij de zitting aanwezig wilt zijn, zult u van tevoren kennis moeten nemen van alle uitgewisselde uitgebreide processtukken. Ook willen wij u dan instrueren over de mogelijke gang van zaken bij dit pleidooi. Dit om te voorkomen dat u, gewild of ongewild, betrokken wordt bij het juridische debat met de rechters op een manier die geen recht doet aan de door ons juridische team opgebouwde redeneringen’, luidt de boodschap over de rechtszaak. Belangstellenden moeten begin september aanwezig zijn bij een andere bijeenkomst, die waarschijnlijk in Amsterdam wordt georganiseerd. De processtukken tellen volgens de afzenders meer dan 1000 pagina’s.

Interne correspondentie

Croiset van Uchelen wil tegen Distrifood niet reageren op dit gedeelte, aangezien het hier gaat om interne correspondentie. De brief die is gericht ‘aan alle eisers in de procedure tegen AH’, zo staat in de aanhef, is ondertekend door de VAHFR-bureaudirecteur, voorzitter Twan van Meel en Katinka Verdurme van Fort Advocaten.

Reageer op dit artikel