nieuws

Liveblog: rechtszaak tegen Jumbo-bomber (gesloten)

Branche & Bedrijf 2593

Liveblog: rechtszaak tegen Jumbo-bomber (gesloten)
Camerabeelden van de Jumbo-bomber.

GRONINGEN – In de rechtbank in Groningen dient vandaag de rechtszaak tegen de 51-jarige Alex O., beter bekend als de Jumbo-bomber. De zaak is vanaf 9.00 live te volgen via Distrifood.nl.


De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor de zaak tegen de verdachte van de afpersing van Jumbo. Indien nodig heeft de tweede zittingsdag aanstaande dinsdag 21 juni plaats. ‘We koersen op één dag, maar voor de zekerheid hebben we een extra zittingsdag gereserveerd’, verklaarde rechtbankwoordvoerder Anja Steenbergen eerder al tegen RTV Noord.

Jumbo-bomber

De 51-jarige Alex O. wordt er van verdacht de Jumbo-afperser en bommenlegger te zijn. Om zijn eisen kracht bij te zetten, plaatste de Jumbo-afperser explosieven bij twee vestigingen van Jumbo in Groningen. Mei vorig jaar kwam een van die explosieven tot ontploffing en beschadigde de gevel van de vestiging van Jumbo aan het Overwinningsplein. Jumbo Euroborg werd ontruimd na een bommelding. Het leverde O. in de volksmond en in de media de bijnaam Jumbo-bomber op.

Grootschalig onderzoek

Alex O. en zijn minderjarige zoon werden vorig jaar oktober opgepakt na grootschalig onderzoek waarbij het publiek actief werd betrokken door politie en justitie. De politie kwam de verdachten op het spoor door het type kookwekker dat werd gebruikt bij de explosieven. Deze bleken gekocht bij Blokker door 170 mensen, onder wie de hoofdverdachte. Ook kwamen er tips binnen over de man. De Jumbo-bomber, die sinds die tijd in voorarrest zit, ontkende tot nu toe elke betrokkenheid bij de afpersingszaak. Zijn 15-jarige zoon was eerder ook verdachte, maar hij is later vrijgelaten. Justitie heeft die zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Pro Forma

In januari vond bij de rechtbank in Groningen de eerste pro-formazitting over de bedreigingen plaats. De zaak werd toen niet inhoudelijk behandeld omdat het onderzoek nog niet was afgerond. In maart was vervolgens ook nog een regiezitting.

Maanden onrust

De afpersingspraktijken zorgden voor maandenlange onrust. Niet alleen bij de getroffen winkels, ook bij Jumbo’s elders in het land. Zo werd bij een Jumbo in Zwolle een verdachte brief bezorgd. Bij een Jumbo in Nijmegen zorgde een pakje, het bleek uiteindelijk een bak aardappelsalade, voor alarm. De winkel werd zelfs ontruimd.

Reageer op dit artikel