nieuws

‘Klant accepteert verbod gratis plastic tas’

Branche & Bedrijf 991

‘Klant accepteert verbod gratis plastic tas’

DEN HAAG – De meeste consumenten lijken het verbod op gratis plastic tasjes te accepteren. Negentig procent is op de hoogte van het verbod en 83 procent van de Nederlanders neemt zelf een tas mee naar winkel of kraam.

Dat valt althans op te maken uit een onderzoekje dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu begin mei heeft laten uitvoeren door bureau SAMR.  Ook zou 66 procent ‘zelden of nooit’ een plastic tasje aanschaffen. In totaal werden 3813 mensen van achttien jaar en ouder uitgenodigd deel te nemen aan de ‘flitspeiling’, van wie er 1001 hebben meegedaan.

8 procent nog oneens
Van de ondervraagden vindt 71 procent het verbod een prima maatregel, 8 procent is het er totaal niet mee eens. Het is nog niet duidelijk hoeveel minder plastic tasjes er de afgelopen maanden daadwerkelijk zijn uitgedeeld in vergelijking met dezelfde periode in het verleden. Daarvoor is de komende periode nader onderzoek nodig.

Gierig volkje
Tot het verbod dat per 1 januari is ingegaan gingen er jaarlijks zo’n drie miljard plastic tasjes over de toonbank. ‘Dit is niet alleen maar goed voor de overheid, consumenten beseffen de impact. En betalen voor een tasje doen we niet snel, we zijn toch een gierig volkje’, zo wordt onderzoekster Majka van Doorn van SAMR geciteerd in AD.

Reageer op dit artikel