nieuws

FNV lanceert app ‘Supermarkt toeslagcheck’

Branche & Bedrijf 1764

FNV lanceert app ‘Supermarkt toeslagcheck’

AMERSFOORT – FNV lanceert maandag 23 mei de mobiele app ‘Supermarkt toeslagcheck’. De app berekent wat iemand misloopt aan toeslagen.

De bond verzet zich tegen het afschaffen van de toeslagen voor werken in de avond vanaf 20 uur en op zaterdag vanaf 18 uu. Dit betekent dat jonge supermarktmedewerkers met een 12 plus-urencontract flink inleveren.

Jumbo-filiaal
Samen met FNV Handel gaat maandag met een groep van 40 supermarktmedewerkers vanaf 10.30 uur de collega’s bij het Jumbo-filiaal aan de Zonnewijzer 21 in Amersfoort informeren hoeveel geld zij op jaarbasis mislopen.  Dit doen zij aan de hand van de mobiele app. De app is beschikbaar voor zowel iPhone als Android en is te downloaden via de FNV-site.

Campagne
‘Dankzij de app kan iemand heel makkelijk berekenen hoeveel euro’s hij minder verdient nu de toeslagen zijn afgeschaft’, zegt Onno van Crey, assistent-filiaalmanager bij Lidl in Eindhoven en FNV-kaderlid. ‘In sommige gevallen scheelt het echt een paar honderd euro per jaar.’ De lancering van de app is tevens het startschot van de campagne door medewerkers van verschillende supermarktketens en FNV Handel. Middels de app roept de vakbond supermarktmedewerkers ook op zich aan te melden en de toeslagen te claimen bij de werkgevers. Van Crey: ‘Een 18-jarige die een contact heeft voor meer dan 12 uur per week en op onregelmatige tijden werkt, kan ten opzichte van 2015 een paar honderd euro op jaarbasis mislopen.’

Flutcao
Het is een van de redenen waarom FNV Handel de huidige cao supermarkten niet heeft getekend. Daarnaast vindt de bond het niet kunnen dat vooral jongeren niets met de huidige cao opschieten. ‘Het is een flutcao, daar zijn de supermarktmedewerkers het over eens. Geen jeugdloon voor medewerkers van 22 jaar, is een lege huls. De meesten zijn een stuk jonger dus die blijven werken voor half loon’, stelt Fatma Bugdayci van FNV Handel. ‘Bovendien, onze werkgevers maken enorme winst maar wat is onze winst? Geen toeslagen en jaren op de nullijn worden niet goedgemaakt met een schamele 1,25 procent loonsverhoging per jaar’, voegt Van Crey toe.

De cao supermarkten geldt voor circa 260.000 medewerkers (hiervan is 75 procent jonger dan 23 jaar) die in meer dan 4.400 supermarktondernemingen (waaronder Albert Heijn, Lidl, Aldi en Plus) werken.

Reageer op dit artikel