nieuws

Jumbo-dc’s: toch cao-akkoord, acties van tafel

Branche & Bedrijf

Jumbo-dc’s: toch cao-akkoord, acties van tafel

VEGHEL – De acties rond de dc’s van Jumbo zijn van de baan. De supermarktorganisatie gaat alsnog akkoord met de eerder bereikte overeenkomst.

Dat melden FNV, CNV en Jumbo. De cao gaat in op 1 april en is één jaar geldig. Bonden en supermarktbedrijf hebben afgesproken het komende jaar te gebruiken om nader te kijken naar de loonkosten bij Jumbo. ‘Vakorganisaties erkennen dat het loongebouw van Jumbo logistiek boven het gemiddelde ligt in de sector. Partijen vinden deze situatie ongewenst. Jumbo met name vanwege haar concurrentiepositie en de bonden gelet op hun uitgangspunt ‘Gelijk Werk Gelijk Loon’. Partijen spreken af dat beide zich in deze cao-periode en daarna, naar vermogen zullen inzetten om gelijkheid te realiseren in de loonkosten en loonniveaus in de sector supermarktlogistiek.’

Duurzame loonkostenontwikkeling
De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de exacte verschillen, waarmee bij de volgende cao-besprekingen rekening kan worden gehouden. ‘De bonden en Jumbo streven hierbij naar een duurzame loonkostenontwikkeling die goed is voor de medewerkers en voor Jumbo’, zo schrijven de bonden. Jumbo haalde zes dagen geleden plotseling een streep door een kort daarvoor bereikt akkoord. Daarop dreigden de bonden met acties in de distributiecentra die de leveringen van Jumbo rond de belangrijke paasdagen bedreigden. Een paar dagen geleden gaven de bonden zelfs nog een ultimatum af richting Jumbo, waarin werd gedreigd met ‘een vervelend Pasen‘.

Verheugd
Jumbo bevestigt in een apart bericht het bereikte cao-akkoord. ‘Wij zijn verheugd dat we er alsnog met de vakorganisaties zijn uitgekomen. Naast een goede CAO voor het komende jaar hebben wij ook duidelijke afspraken kunnen maken over de toekomst. Wij betreuren de onduidelijkheid die in de afgelopen week voor onze medewerkers is ontstaan, maar zijn ervan overtuigd dat er met dit akkoord een goede basis ligt voor de komende jaren’, zo laat financieel topman Ton van Veen weten.

Een van de duurste in de branche
Volgens Jumbo is de cao voor de distributiecentra een van de duurste in de branche, maar is uiteindelijk toch tevreden. ‘Jumbo heeft gedurende het hele cao onderhandelingstraject ingezet op een moderne, duurzame cao die voldoende perspectief biedt aan de medewerkers en het bedrijf. Zaken als meer flexibiliteit in roosters en een duurzame inzetbaarheid van de medewerkers staan in de nieuwe cao centraal. Zo zijn verder de scholingsmogelijkheden uitgebreid en wordt er geïnvesteerd in ouderenregelingen.

Reageer op dit artikel