nieuws

Jumbo-bomber blijft ontkennen

Branche & Bedrijf

Jumbo-bomber blijft ontkennen
Camerabeeld van de Jumbo-afperser

GRONINGEN – De 51-jarige man die wordt verdacht van het plaatsen van explosieven bij diverse Jumbo-winkels, blijft ontkennen. Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Groningen.

Tijdens de zitting werd onder meer besloten door de rechter dat verdachte Alex O. wordt gefotografeerd in de kleren waarin hij op een foto herkend zou zijn door een getuige. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. De verdachte en zijn advocaat hadden daar om gevraagd. ‘De jas (op de foto, red.) lijkt in de verste verte niet op mijn jas’, zei de vermeende Jumbo-bomber.

Postzegel
Een ander verzoek van de verdachte werd ook ingewilligd. Er worden deskundigen gehoord over het DNA-onderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitvoerde. Er werd een gebrekkig DNA-spoor gevonden op een postzegel op een aan Jumbo geadresseerde envelop die de Jumbo-bomber verstuurd zou hebben. Deze onderzoeksmethode wordt betwist door O. en zijn raadsman. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt waarschijnlijk plaats op 17 juni.

Kookwekker
De politie kwam verdachte O. en diens 15-jarige zoon op het spoor door het type kookwekker dat werd gebruikt bij de explosieven. Deze bleken gekocht bij Blokker door 170 mensen, onder wie de hoofdverdachte. Ook kwamen er tips binnen over de man. De vader wordt gezien als hoofdverdachte, de zoon zou hem hebben geholpen. Na de aanhouding van het duo, in oktober vorig jaar, zijn op meerdere adressen in Groningen huiszoekingen gedaan.

Gouden tip
De verdachten zijn opgepakt na een maandenlange speurtocht, waarbij de politie ook de hulp van het grote publiek inriep met aandacht op televisie en een speciale website. Daarnaast was er een beloning voor de gouden tip. De zaak kwam in de publiciteit in mei van dit jaar toen er explosieven werden geplaatst bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op dat moment was echter nog niet bekend dat op het hoofdkantoor van Jumbo brieven waren binnengekomen waarin een aanzienlijk bedrag in bitcoins werd gevraagd. Aan het eind van die maand werden explosieven gevonden bij de Jumbo aan het Overwinningsplein in Groningen, waar voor het eerst camerabeelden van een vermoedelijke dader werden gemaakt.

Zwolle
Op 1 juli vond het volgende, en voor zover bekend laatste, incident plaats, in Zwolle. Daar werden explosieven en een verjaardagskaart aangetroffen. Jumbo zette hierop extra beveiliging in bij de supermarkten. De zaak werd grootschalig in de publiciteit gebracht en werd duidelijk dat het hier om een afperszaak gaat, waarbij Jumbo geen plannen had om op de eisen van de afperser in te gaan.

Reageer op dit artikel