nieuws

Geen strikte handhaving verbod plastic tas

Branche & Bedrijf

Geen strikte handhaving verbod plastic tas

DEN HAAG – Het verbod op gratis plastic tasjes in bijvoorbeeld supermarkten zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Het verbod gaat wel gewoon in op 1 januari.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. Het kan zijn dat winkeliers nog niet meteen alles op orde hebben. Ze riskeren dan een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Groente en fruit
Een algeheel verbod op plastic tasjes voor groente en fruit in de supermarkten komt er niet. De uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid zijn hier de redenen voor. Plastic tassen die aan de kassa gratis worden meegegeven zijn vanaf 1 januari 2016 wél verleden tijd. Ze worden verboden omdat ze grote negatieve effecten hebben op het milieu. Plastic breekt nauwelijks af, waardoor het zich ophoopt.

Betuttelend
De PvdA is blij met het besluit, coalitiepartner VVD niet. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra noemt de maatregel overbodig en betuttelend. Hij vroeg nadrukkelijk om een beetje coulance in de beginfase. De controle op naleving komt in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Reageer op dit artikel