nieuws

AH en Jumbo massaal open met Kerst

Branche & Bedrijf

AH en Jumbo massaal open met Kerst

DOETINCHEM – Albert Heijn en Jumbo zijn de aanjagers van winkelopening op Eerste Kerstdag. In totaal zijn er dit jaar op die dag bijna 400 supermarkten open. Op Tweede Kerstdag zijn dat er zelfs 2200, zo blijkt uit een inventarisatie van Distrifood onder de negentien belangrijkste supermarktketens van Nederland.

Nooit eerder waren er zoveel supermarkten open op 25 en 26 december als tijdens de komende feestdagen. Vooral de acceptatie van Eerste Kerstdag als winkeldag is opvallend. Nog maar een paar jaar geleden was het vrijwel ondenkbaar dat er op die dag boodschappen konden worden gedaan. Vorig jaar waren er zo’n 200 supers open op de geboortedag van Christus, een jaar eerder waren dat er nog maar 100. Ook toen al waren Albert Heijn en Jumbo de grote aanjagers.

Kerstmis

Bezwaarlijk
De Zaanse marktleider opent Eerste Kerstdag de deuren van 124 winkels, inclusief een aantal to go-vestigingen. Vorig jaar waren dat er ruim 70. Er zijn dit jaar 94 Jumbo’s open op 25 december, in 2014 waren dit er nog maar 52. Dirk en Vomar zitten dit jaar op 42. Opvallend is dat vorig jaar nog 60 procent van de huishoudens aangaf het bezwaarlijk te vinden dat supermarkten op Eerste Kerstdag open zijn. Slechts 1 op de 5 huishoudens stond positief tegenover winkelopening op die dag, becijferde GfK.

Alle formules
Opening op Tweede Kerstdag is meer geaccepteerd. Die dag zijn, behalve supermarkten, traditioneel ook veel meubelboulevards en warenhuizen open. Op Tweede Kerstdag kunnen klanten van alle supermarktformules, op Attent na, last minute een kerstmenu kopen. Het aantal winkels varieert sterk, van enkele vestigingen (Spar, Boni) tot vrijwel allemaal (Poiesz, Jan Linders, Deen). Absolute winnaar, procentueel gezien, is echter Vomar, waarvan alle winkels op Tweede Kerstdag open zijn. In absolute aantallen is Albert Heijn, niet geheel verrassend, koploper. 617 vestigingen (inclusief AH to go) zijn open. Jumbo volgt met 439 winkels. Nummer 3 is Aldi, op 26 december kan in ongeveer 300 filialen worden gewinkeld.

Omzet
De gemiddelde weekomzet in de laatste twee weken van december 2015 zal naar verwachting uitkomen op €735 miljoen, voorspelt GfK. Dat is een omzetgroei van 1,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en zou na 2 jaren van lagere omzetgroei met Kerst en Oud en Nieuw een nieuwe omzetpiek betekenen. Dat is opvallend, want de verwachting is dat er dit jaar ook meer mensen uit eten zullen gaan. Vorig jaar deed 1 op de 8 huishoudens dit. Volgens GfK zet die trend dit jaar door.

Reageer op dit artikel