nieuws

CBL hekelt heksenjacht op sapmachines

Branche & Bedrijf

CBL hekelt heksenjacht op sapmachines

LEIDSCHENDAM – Het CBL hekelt de verbruiksbelasting die supermarkten moeten betalen over versgeperst sinaasappelsap als zij per jaar meer dan 12.000 liter produceren.

De belastingdienst/douane heeft volgens branchekoepel CBL de laatste tijd de controle geïntensiveerd op supermarkten die een sinaasappelpers hebben. Marc Jansen, directeur van het CBL, heeft het zelfs over een heksenjacht.

Binnengevallen
‘Vanuit diverse supermarktformules hebben we gehoord dat ze zijn binnengevallen bij winkels die zelf sap persen. De winkel moet dan aantonen hoeveel er wordt geproduceerd.’ Als dat meer is dan 12.000 liter, moet €5,70 voor elke 100 liter worden betaald. Dat blijkt uit een informatieblad van de belastingdienst van vorige maand.

Service
Jansen vindt dat deze verbruiksbelasting, die ook over water en frisdrank wordt geheven, van tafel moet. ‘Het is een belasting op een service die een supermarkt verleent met een gezond product.’ Bovendien jaagt het de branche op kosten. ‘Het betekent een enorme administratieve lastenverzwaring de branche. En voor wat? Ik kan me niet voorstellen dat ze hiermee meer dan €1,5 miljoen binnenhalen bij supermarkten.’

Reageer op dit artikel