nieuws

Aardbevingsbestendige AH-super open

Branche & Bedrijf

Aardbevingsbestendige AH-super open
Jan Willem en Mirjam Scheffers, samen met schoonzoon Niels van der Wolde tijdens de bouwwerkzaamheden. Archieffoto: Jan Willem van Vliet

LOPPERSUM – De eerste aardbevingsbestendige supermarkt van het land is vandaag in Loppersum geopend. De AH moet een beving van kracht zes op de Schaal van Richter kunnen doorstaan.

Loppersum ligt in het aardbevingsgebied in Groningen en wordt regelmatig geteisterd door bevingen.

NAM
AH-ondernemer Willem Scheffers heeft miljoenen geïnvesteerd in de nieuwe supermarkt. Hij deed dat met hulp van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die een deel van het aardbevingsbestendig maken voor zijn rekening neemt liet Scheffers Distrifood vorige maand weten.

Rubbers
De supermarkt moet een beving van kracht vijf of zes kunnen doorstaan en daarom zijn mensen van de NAM naar het buitenland geweest om daar, in aardbevingsgebieden, te kijken naar oplossingen. Zo hangen de heipalen in rubbers en is gekozen voor houtskeletbouw omdat hout de schokken beter absorbeert, meldt de NOS vandaag.  Ondanks dat de gaswinning in Loppersum stil ligt, deed een schok met de kracht van 3,1 op de Schaal van Rigter de aarde in Loppersum twee maanden geleden nog flink schudden.

Reageer op dit artikel