nieuws

Marktaandeel duurzaam voedsel naar 7 procent

Branche & Bedrijf

Marktaandeel duurzaam voedsel naar 7 procent

WAGENINGEN – Voor het vijfde jaar op een rij hebben consumenten in 2014 meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht (+ 18 procent). Het marktaandeel van duurzaam voedsel loopt met een totale besteding van minstens €2,6 miljard verder op van 6 procent naar 7 procent.

Van die €2,6 miljard besteed aan duurzaam voedsel werd €1,1 miljard besteed aan biologische producten. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die vandaag door staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Horeca
De groei komt vooral uit de horeca, zorginstellingen en bedrijfskantines, liefst 74 procent. Ook in supermarkten en speciaalzaken zet de groei van de afgelopen jaren door, met een toename van 3 en 4 procent.

Toekomst
‘Dat duurzaam voedsel de toekomst heeft, blijkt wel uit de forse groeicijfers’, reageert Dijksma. ‘Mensen zijn steeds meer bereid geld uit te geven aan een duurzaam en eerlijk product. Dat is goed nieuws voor het milieu en dierenwelzijn. Maar zeker ook voor alle voedselproducenten die willen verduurzamen.’

Koffie
De grootste stijgers zijn eieren (+40 procent) en koffie (+52 procent). Ook zuivel en drank zitten flink in de lift met een stijging van meer dan 30 procent. De sectoren vlees (0 procent) en vis (-4 procent) gaan niet mee in de opgaande lijn. Dit is onder meer toe te schrijven aan een daling in de bestedingen aan vis en vlees in het algemeen. Voor vis geldt ook dat er minder vis met een MSC-keurmerk is gevangen vanwege duurzame beheersmaatregelen.

Reageer op dit artikel