nieuws

Supermarkt van afval uit het IJ

Branche & Bedrijf

Supermarkt van afval uit het IJ

AMSTERDAM – In de Amsterdamse Tolhuistuin wordt woensdag een supermarkt van afval uit het IJ geopend. Ekoplaza zorgt voor de inrichting van de tijdelijke ‘winkel’.

Wereldwijd wordt vijf procent van al het plastic dat geproduceerd wordt, gerecycled. De rest eindigt in de verbrandingsoven, op een stortplaats of in onze wateren. Om daar de aandacht op te vestigen, bouwden kunstenaars McCurdy en Hansky (Dirty Beach) op uitnodiging van de Plastic Soup Foundation (PSF) in de Amsterdamse Tolhuistuin een ‘supermarkt’ volledig van en met afval uit het IJ.

Ekoplaza
Op het eerste gezicht lijkt het kunstproject een supermarkt als veel andere. Ekoplaza heeft Dirty Beach geholpen met de inrichting, zoals het beschikbaar stellen van rekken, schappen en mandjes. Alle trucs zijn ingezet om consumenten aan te zetten tot koopgedrag; gecontroleerde verlichting, een duidelijke winkelroute, verleidelijke aanbiedingen en jingles. Eerder bouwde het kunstenaarsduo uit Brighton met succes twee vergelijkbare supermarkten van afgedankte items van Engelse stranden onder de vlag ‘TruCost Super M-Art’.

Sail
Tijdens de start van Sail op woensdag 19 augustus knipt Jacqueline Cramer, voorzitter van de Plastic Soup Foundation, samen met Marcelien de Koning, één van Nederlands meest succesvolste zeilsters,  in de Tuinzaal van de Tolhuistuin om 17 uur het lintje door van deze bijzondere ‘winkel’ in aanwezigheid van de kunstenaressen.

Reageer op dit artikel