nieuws

Register bemoeilijkt interne fraude in winkel

Branche & Bedrijf

Register bemoeilijkt interne fraude in winkel

DEN HAAG – Het waarschuwingsregister in de detailhandel om fraude onder eigen medewerkers tegen te gaan, werkt. Het aantal fraudeurs dat via de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) werd herkend, verdubbelde in 2014 ten opzichte van 2013.

Dat meldt de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel, die tien jaar bestaat. De derving die wordt veroorzaakt door frauderende en stelende medewerkers loopt in de Nederlandse detailhandel jaarlijks in de honderden miljoenen. Om te voorkomen dat hierbij betrokken medewerken elders weer hun slag slaan worden hun personalia in het waarschuwingen register van het FAD opgenomen. Om zo te voorkomen dat ze bij een andere winkel weer ongehinderd aan de slag kunnen. Winkeliers maken steeds meer gebruik van het waarschuwingsregister in sollicitatieprocedures.

Persoon checken
Als er iemand solliciteert bij een winkel, kan de winkelier – als die aangesloten is – hem of haar checken in het register. Vorig jaar bleken 525 mensen die in de detailhandel solliciteerden in het register voor te komen. Dan was er onder meer sprake geweest van diefstal, zoals een greep in de kassa of het stelen van producten.

Aangifte
Voordat een naam in het register belandt, moet wel een hele procedure worden doorlopen. Zo moet er aangifte bij de politie zijn gedaan. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft die procedure goedgekeurd.

Reageer op dit artikel