nieuws

Historische uitspraak gevraagd rond Aldi-moord

Branche & Bedrijf

Historische uitspraak gevraagd rond Aldi-moord

RIDDERKERK – De zaak rond het doodschieten van een Aldi-bedrijfsleider in 2001 komt mogelijk opnieuw voor de rechter. Daarvoor is een historisch vonnis van de Hoge Raad nodig.

In december 2001 drongen twee mannen de Aldi-supermarkt in Ridderkerk binnen. Met getrokken revolvers liepen ze onmiddellijk naar het kantoor van de bedrijfsleider. Die verscheen geschrokken in de deuropening, waarop hij vrijwel direct werd neergeschoten. De twee zijn daarna zonder buit te voet gevlucht. Een 20-jarige man werd niet veel later opgepakt. Een 27-jarige verdachte later.

Cold caseteam
In 2002 kwam de zaak voor de rechter, waarbij de 20-jarige tot zes jaar celstraf werd veroordeeld, maar de ander werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. In 2007 ging een speciaal team van de politie dat zich bezighoudt met niet opgeloste zaken, het cold caseteam, de zaak opnieuw onder de loep. Onder andere werd dna-materiaal, dat onder een nagel van het slachtoffer vandaan was gehaald, opnieuw en met verbeterde technieken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekeken. Het NFI kwam daarna tot de conclusie dat de kans zeer klein was dat het materiaal van een ander was dan de man die toen 27 jaar oud was.

Herbeoordeling
Sinds vorig jaar is het onder voorwaarden mogelijk om mensen voor de tweede keer te vervolgen voor hetzelfde misdrijf. Hiervoor moeten nieuwe feiten een rol spelen en het verzoek om herbeoordeling moet door de Hoge Raad worden goedgekeurd. Het College van Procureurs-generaal heeft dit verzoek nu voor het eerst ingediend, met de zaak rond de vrijspraak bij de Aldi-supermarkt als onderwerp.

Reageer op dit artikel