nieuws

Bonden: supers buiten jongeren uit

Branche & Bedrijf

Bonden: supers buiten jongeren uit
ANP

AMSTERDAM – Vakbonden FNV en CNV beschuldigen Nederlandse supermarkten ervan misbruik te maken van hun vaak jonge medewerkers. Die zouden bijna altijd moeten overwerken, maar de extra uren niet uit te betalen.

Dat meldt De Telegraaf. Daarnaast zouden ze ook toeslagen vaak niet uitbetalen. ‘De werknemers krijgen te horen dat ze een bepaalde hoeveelheid vracht per uur moeten verwerken. Als ze dat vervolgens niet af krijgen, moeten ze het werk in eigen tijd afmaken’, zo wordt Henk van der Ploeg van FNV geciteerd. Die bond maakte onlangs een rondgang langs grote supermarkten.

Nieuwe cao
Albert Heijn zegt zich niet te herkennen in de kritiek. ‘Ons beleid is dat onze medewerkers betaald krijgen voor alle uren die ze voor ons werken. Dus ook voor de overuren’, zo zegt een woordvoerder in de krant. Het feit dat een nieuwe cao al twee jaar op zich laat wachten is een ander punt van grote zorg voor de bonden. Michiel Wallaard van CNV: ‘Als het cao-systeem wegvalt, zullen supermarkten nog feller concurreren op loonkosten. De misstanden zullen een stuk erger worden.’

Reageer op dit artikel