nieuws

D66 wil eind aan vele keurmerken

Branche & Bedrijf

D66 wil eind aan vele keurmerken

DEN HAAG – Het kabinet moet, als het aan D66 ligt, een eind maken aan het grote aantal keurmerken in supermarkten.

D66 vindt dat het woud aan keurmerken uit de hand loopt. De partij wil dat consumenten een label krijgen voor alle levensmiddelen in de schappen. Veel keurmerken zijn volgens Kamerlid Gerard Schouw eigenlijk verkapte marketing, meldt Nieuws.nl.

Varkentje
‘De sector bedenkt een leuk etiketje met een varkentje in de wei en dan denken mensen dat het duurzaam vlees is. Maar dat is vaak niet zo.’ Schouw wil dat er een overkoepelend keurmerk komt met een stoplichtsysteem, dat consumenten duidelijkheid geeft over duurzaamheid, diervriendelijkheid en gezondheid.

Oogopslag
‘Met één duidelijk keurmerk ziet de consument in één oogopslag of een pak koekjes of een pond gehakt past in de persoonlijke wensen wat betreft impact op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze daarbij belangrijk vinden.’ D66 vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) binnen een jaar afspraken moet maken met de sector om dit vrijwillig te regelen. Als dat niet gaat lukken, pleit hij voor wetgeving.

Reageer op dit artikel