nieuws

Bart Becht beste Nederlandse topman

Branche & Bedrijf

Bart Becht beste Nederlandse topman

AMSTERDAM – Bart Becht is de beste Nederlandse bestuursvoorzitter ooit.

De voormalig topman van schoonmaakmiddelenfabrikant Reckitt Benckiser is de hoogste Nederlander in de top 100 van beste ceo’s ooit. Dat blijkt uit de lijst van beste bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven, deze week gepubliceerd door het tijdschrift Harvard Business Review. Bart Becht was tussen 1999 en 2011 de topman van de Britse maker van onder meer Cilit en Calgon.

Innovatie

Becht zette zwaar in op productinnovatie en wist met goede resultaten aandeelhouders jaar op jaar te bekoren. Tegelijk was hij jarenlang ook de best betaalde topman in de UK. Wijlen Steve Jobs (Apple) is postuum uitgeroepen tot de ‘beste topman’ ter wereld. Doel van het lijstje van de 100 ‘beste bestuurders’ ter wereld is om prestaties over een langere periode te meten. Daarbij is gekeken naar de periode tussen 1997 en 2011 bij bedrijven uit 37 landen. Bestuursvoorzitters moesten minimaal twee jaar in functie zijn gedurende deze periode om in aanmerking te komen voor de ranglijst.

Criteria

De lijst is gebaseerd op het beursrendement van bedrijven over een langere periode, maar daarnaast is ook gekeken naar sociale jaarverslagen en milieucriteria. Ad Scheepbouwer staat in de top 100 op plaats 59 en is de tweede Nederlander op de lijst. De man die KPN in 2001 van de ondergang redde en vervolgens tot 2011 leidde, wist het telecomconcern met een strakke financiële aansturing weer op de rails te krijgen.

Reageer op dit artikel