nieuws

Bond: Van der Laan wipt OR voorzitter

Branche & Bedrijf

Bond: Van der Laan wipt OR voorzitter

ZAANDAM – AH-directeur Sander van der Laan zou de OR hebben gemanipuleerd om voorzitter Augustinus uit zijn functie te ontheffen. Augustinus heeft tijdens een reis kritiek geleverd op het het vakbondbeleid van Ahold in de VS.

Dat meldt FNV Bondgenoten in een tweet. Er zou ontevredenheid zijn over een bezoek van Ton Augustinus, vakbondsman en OR-voorzitter van Albert Heijn, aan een Ahold DC in de VS. Volgens de bond heeft de AH-directie de OR onder druk gezet om de voorzitter uit zijn functie te ontheffen.


Mond
houden
‘Dus wordt de OR, die voor eenderde uit managers bestaat – wat op zich al niet kan – gemobiliseerd, en de loyaliteitsvraag gesteld. Want van OR-leden en met name de OR-voorzitter eist het bedrijf 100 procent loyaliteit. Kritiek en al zeker openbare kritiek wordt niet geduld. Vakbondsman of niet, Ton moet gewoon zijn mond houden’, aldus vakbondsman Nuyten op de site van FNV Bondgenoten.‘Normaal gesproken maak je na zo een reis de balans op en vertel je tegen de collega’s wat je hebt gezien en geleerd. Maar terug in Nederland werden wij geconfronteerd met een boze OR en directie van Albert Heijn. Ze zijn kwaad over onze uitlatingen in de VS over de handel en wandel van Ahold USA.’

Arrogant

De vakbondsmensen hadden kritiek op het feit dat Ahold vakbondsleden uit de dc’s weert of dc’s zelfs sluit als de bonden te sterk worden. Nuyten in zijn blog: ‘Eenmaal terug in Europa kunnen we niet anders concluderen dan dat Ahold aan beide zijden van de oceaan eenzelfde arrogante houding laat zien. En niet alleen richting haar werknemers maar ook richting klanten en leveranciers.’ In een reactie stelt Ahold Europe dat het absoluut niet klopt dat er sprake is van een conflict tussen Sander van der Laan en de OR-voorzitter. ‘Albert Heijn is geen partij in deze kwestie. De bewering dat de directie van Albert Heijn de OR op het matje heeft geroepen is dan ook onjuist.’

Reageer op dit artikel