artikel

Mistlaag wapen tegen uitval koelingen

Branche & Bedrijf 4923

ZWOLLE – Jumbo-ondernemer Jeroen Nagelmaeker in Zwolle test een systeem dat koelingen en vriezers bij hoge temperaturen ontlast. Het leverde tijdens de hittegolf zelfs een energiebesparing op. Het geheim? Een mistlaag van fijn verneveld water rond de condensors.

Bij een dertigtal vestigingen van AH vielen de koelingen uit. Plus stuurde een poster met tips en trucs naar de winkels hoe koelingen en vriezers aan de praat te houden. Terwijl de problemen elders de pan uitrezen plaatste Jumbo-ondernemer Jeroen Nagelmaeker op Linkedin een bericht waarin hij meldde geen problemen te kennen dankzij een pilot met een systeem waarbij water tot mist wordt verneveld onder de condensors van de koelingen en vriezers.

Terwijl ook in Zwolle de temperaturen de pan uitrezen, kon de Jumbo-ondernemer zijn ogen bijna niet geloven. Met temperaturen die de 38 graden aantikten en die sommige dagen flink hoger waren dan dezelfde week een jaar eerder, had hij geen enkele koelprobleem. Sterker nog, zijn energieverbruik liep terug. Hoewel de pilot die hij samen met een leverancier houdt nog enkele maanden loopt, plaatste hij de eerste resultaten al op zijn Linkedin-pagina.

Flinke energiebesparing

In een Excelsheet (Zie  tabel) is te zien dat ondanks de hogere temperaturen zijn elektriciteitsverbruik is afgenomen in vergelijking met dezelfde week een jaar eerder. Terwijl de gemiddelde temperatuur over de week een index van 103,3 had bespaarde hij 1247 Kwh energie, een verbruiksindex van 92,7. Zelfs op een donderdag met 38 graden bespaarde hij in vergelijking met een jaar eerder, toen het 30 graden was, nog altijd op zijn elektriciteitsverbruik.

Het systeem is in warme landen rond de Middellandse Zee gemeengoed, daar kunnen ze vaak niet zonder, maar in Nederland is het onbekend. Onder hoge druk wordt water rond de condensoren van koelingen en vriezers verneveld. Het verdampende water onttrekt warmte aan de omgeving waardoor de lucht die door de condensor blaast een stuk koeler is dan de buitentemperatuur. Koelere lucht betekent een makkelijkere warmteafgifte en betekent dat ook de compressoren het makkelijker aankunnen.

Hoewel onbekend in deze vorm, kennen volgens Nagelmaeker veel Nederlanders wel het principe. ‘Je ziet rond de Middellandse Zee ook wel bij terrassen. Van die vernevelaars aan de zonwering die voor verkoeling zorgen.’

Koelingen niet berekend op hitte

Dat in Nederland koelingen uitvielen, verbaast hem niet. ‘Maar dertig vestigingen van AH, dat zijn er veel. Je moet er niet aan denken dat koelingen en vriezers uitvallen en dat je alles weg moet gooien.’ Volgens hem zijn de incidenten te wijten aan het feit dat Nederlandse koelsystemen niet op zulke temperaturen zijn gekocht en gebouwd. ‘Je wilt als ondernemer op dit soort zaken liefst zo krap mogelijk investeren.’ Is dat dan verkeerde zuinigheid? ‘Nee, zo heb ik er zelf vroeger zelf ook naar gekeken. Temperaturen boven de 30 waren een uitzondering. Bovendien houdt de installatie dat wel een of twee dagen vol.’ Een hele week wordt volgens hem echter te veel. ‘De warmte trekt uiteindelijk ook de winkel in en dan gaat het mis en raakt het systeem overbelast.’

‘Ik moet er niet aan denken dat koelingen en vriezers uitvallen en dat je alles moet weggooien’

Jeroen Nagelmaeker, Jumbo-ondernemer

Hij onderzoekt ook of hij bij lagere temperaturen energie kan besparen. Dat zou de vrij forse investering makkelijker haalbaar maken. ‘Bij onze winkel zou het systeem zo’n €10.000 toto €12.000 kosten.’ Buiten de energiebesparing ziet hij nog een economisch voordeel. Het vergroot ook de capaciteit van een koel- en vriesinstallatie. Zelf zette hij ook extra koelingen neer in vergelijking met vorig jaar. ‘En toch bespaarden we energie. Het kan dus niet anders dan dat de capaciteit ook toeneemt.’

Levensduur koelingen neemt toe

Daarnaast verwacht hij een positief effect op de levensduur van een koelsysteem omdat dit minder hard hoeft te werken. ‘Het scheelt veel geld als die langer meegaan. Dan kan het alles bij elkaar toch interessant worden hierin te investeren.’ Tel daarbij op mogelijke kortingen op verzekeringspremies. ‘Als het vaker voorkomt dat koelingen uitvallen, kan het niet anders dan dat verzekeringspremies omhoog gaan. Of dat het eigen risico stijgt bij dit soort incidenten.’

Foto's

Reageer op dit artikel