artikel

Grootste belager nieuwe Jumbo Vlijmen is Jumbo zelf

Branche & Bedrijf 6833

Grootste belager nieuwe Jumbo Vlijmen is Jumbo zelf

VLIJMEN – Met de heropening van een Emté-filiaal als Jumbo herbergt Vlijmen sinds woensdag twee Jumbo-filialen op nog geen 300 meter van elkaar. ‘Nee, we zijn geen concurrenten. Samen staan we sterk en gaan we meer mensen in Vlijmen houden’, zeggen Dick de Frijter en Anton van Herk,
supermarktmanagers van de twee Jumbo’s.

De overgang van Emté naar Jumbo is even wennen’, zegt Jumbo’s commercieel directeur Olaf de Boer in zijn openingstoespraak tegen de voormalige Emté-medewerkers. ‘Maar jullie gaan er een succes van maken. De winkel staat, de handel ligt er. Jullie moeten er voor zorgen dat de winkel een ziel krijgt.’ Hij benadrukt het ondernemende karakter dat Jumbo in zijn DNA heeft. Symbolisch overhandigt hij een sleutel aan Dick de Frijter, de manager van de voormalige Emté. ‘Jij en je mensen zijn nu eigenaar van de winkel.’

Genoeg ruimte voor 2 Jumbo’s in Vlijmen

De Boer vindt het niet vreemd, twee Jumbo’s zo dicht bij elkaar in een plaats. ‘Dat hebben we op meer plaatsen’, zegt ook Sakia Sanders, regiomanager Jumbo. Het kan nog gekker. ‘In Kaatsheuvel komen ze nog dichter bij elkaar. Als de Emté daar tot Jumbo is verbouwd, delen twee Jumbo-vestigingen hetzelfde parkeerterrein.’ Vlijmen heeft zo’n 15.000 inwoners. Er is volgens de Boer volop ruimte voor twee Jumbo’s in het dorp met verder een Aldi naast de ‘oude’ Jumbo en een Coop elders in het dorp. Hij zegt dat ook alle opties onder loep zijn genomen. Doorverkopen aan Coop of een andere formule. ‘Maar dit was de beste optie. We willen groeien in het aantal winkels. Maar als de ene winkel te veel omzet van de ander zou afsnoepen, zouden we het niet doen.

Voormalig Emté supermarkt manager blij met Jumbo

Het is nu zaak de trouwe Emté-klanten tot Jumbo-fans te maken.’ Volgens supermarktmanager Dick de Fijter moet dat gaan lukken. De Emté was volgens hem behoorlijk succesvol. ‘Die klanten gaan we hier naartoe halen.’ Hij is enthousiast over Jumbo. ‘Als je kijkt naar het assortiment, zowel in vers als kw hebben we nu zoveel meer te bieden. En dat zeg ik niet omdat ik nu bij Jumbo werk.’ De snelheid en efficiency van de ombouw verbaasden hem. ‘Wat een geoliede machine was dat.’ De anderhalf jaar jonge Emté – toen in een nieuw pand de laatst geopende Emté 3.0 –ging helemaal op de schop. ‘Als ze bij Jumbo iets doen, doen ze het goed.’ De oppervlakte bleef met ruim 1150 m2 vvo gelijk. Klanten kunnen afrekenen bij drie bandkassa’s, drie zelfscankassa’s en een servicebalie. De winkel heeft een borrelshop.

 

‘Als ze bij Jumbo iets doen, doen ze het goed.’

supermarktmanager Dick de Fijter

Trouwe klanten

De Fijter wordt continu gefeliciteerd door voormalige Emté-klanten die op de opening af zijn gekomen. Ben Scholten zegt dat hij een échte Emté-fan was, ondanks dat zijn dochter bij het andere Jumbo-filiaal werkt. ‘De nieuwe Emté was een prachtwinkel. Met echt lekker eten en goede versproducten.’ Hij zegt oprecht verbaasd te zijn over het brede assortiment bij Jumbo. ‘Met veel vers en de kwaliteit ziet het er ook goed uit. Ik ben verrast.’ Of hij een fan wordt, zoals hij van Emté was? ‘Ik ben blij dat de medewerkers zijn gebleven. Dat is goed voor de sfeer. Ik zal de acties van Emté wel missen. En ik moet nog ervaren hoe het vlees, de biefstuk is. Emté had een superslager.’ Jacqueline Theunissen was ook al zo’n Emté-fan. ‘Dit is wel een mooie winkel geworden, zeker in vergelijking met de andere Jumbo’, zegt ze. Of ze iets gaat missen? ‘Ik denk het niet, dit assortiment is groter en beter dan dat van Emté, is mijn eerste indruk.’ Een derde klant, die liever anoniem blijft, zegt de wijnaanbiedingen van Emté te gaan missen. ‘Ze hadden geregeld aanbiedingen met mooie wijnen, als je er dan zes haalde, hoefde je er maar drie te betalen.’

Verbouwing tweede Jumbo

Anton van Herk is de manager van wat eerst de enige Jumbo in het dorp was. Zijn winkel wordt verbouwd, op dit moment vindt ruwbouw plaats aan de achterzijde en aan de voorkant worden drie leegstaande winkelpanden bij de supermarkt getrokken. Tot een paar weken voor de heropening op 3 juli blijft de winkel open. ‘We gaan van 850 vvo naar circa 1300 vierkante meter en dan hebben wij straks ook een mooie nieuwe winkel.’ Gaat hij tot het zover is geen klanten verliezen aan de nieuwe concurrent uit eigen huis? ‘Dat is geen verliezen. We brengen ze zolang onder bij een ander filiaal. Gezamenlijk kunnen we de mensen in Vlijmen houden. Er is bijvoorbeeld veel afvloeiing naar Den Bosch.’ Dat laatste was ook de reden dat de Autoriteit Consument en Markt de concentratie in Vlijmen toestond. Uit onderzoek blijkt dat het op 7 autominuten gelegen winkelcentrum Helftheuvelpassage een grote aantrekkingskracht heeft op Vlijmenaren, betoogden partijen (Jumbo). De ACM ging daarin mee. Er blijft voldoende concurrentie over volgens de waakhond. Die concurrentie is echter in Vlijmen zelf beperkt. Van Herk heeft een kleiner Aldi-filiaal pal naast zijn Jumbo. Een Aldi-klant, die ook wel bij Jumbo en Emté kwam, vindt het niks dat er nu twee Jumbo’s zijn. ‘Ik had graag een AH gezien, of nog liever, een Lidl.’

Coop

Op zo’n 3 kilometer afstand van de twee Jumbo’s, met de snelweg A59 als een barrière, is een Coop gevestigd. Een medewerker denkt dat het voor hen juist voordelig is dat beide winkels nu Jumbo zijn. ‘We deelden de huismerken Markant en G’woon met Emté. We zien daar nu al mensen voor komen’, stelt hij. ‘De afgelopen weken, tijdens de verbouwing van de Emté, hebben we flink geplust’, zegt een ander.
Terug naar Jumbo Vlijmen. Van Herk is op bezoek bij zijn collegamanager De Fijter. De twee gaan flink samenwerken om de klanten in Vlijmen te houden. Dat gaat echter niet op personeelsvlak gebeuren. ‘Iedere winkel heeft zijn eigen medewerkers. Daar moet je vanwege de klanten niet aan tornen.’ Op commercieel gebied borrelen echter de eerste plannen al op. Ze moeten wachten tot de verbouwing van de oudste Jumbo in juli klaar is. ‘We zijn aan het brainstormen over een verenigingsactie met alle verenigingen in het dorp. Wat en hoe weten we nog niet, maar het moet een brede actie worden.’

Reageer op dit artikel