artikel

Wilde Eric: Het bewogen leven van Eric Albada Jelgersma

Branche & Bedrijf 10175

Wilde Eric: Het bewogen leven van Eric Albada Jelgersma
Archief Distrifood

DOETINCHEM – Eric Albada Jelgersma is donderdagmiddag om half drie overleden op 79-jarige leeftijd. Daarmee is één van de bekendste persoonlijkheden uit de foodbranche uit de jaren tachtig en negentig overleden. Distrifood kijkt terug op een bewogen en vaak omstreden leven.

Wat het gloriemoment had moeten worden voor de topondernemer, werd een grote teleurstelling. Het geldt nog altijd als één van de geruchtmakendste deals uit de geschiedenis van de Nederlandse supermarktwereld. In 1988 verkocht Eric Albada Jelgersma zijn in Schuitema opgebouwde belang aan een Zwitserse stichting, om zo zijn droom dichterbij te brengen: met Unigro Schuitema overnemen. Achter zijn rug om sloot Schuitema-topman Ide Vos echter een deal met Albert Heijn, waardoor Albada Jelgersma buitenspel kwam te staan.

Droom spatte uiteen

Daarmee spatte de droom van ‘Wilde Eric’ uiteen. De topondernemer zou na de overname van Schuitema marktleider zijn geworden in Nederland, met 20 procent van de markt. Daarbij was Albada Jelgersma ervan overtuigd dat dit aandeel kon worden uitgebouwd naar 30 procent. Het was echter Albert Heijn die er met de Schuitema-buit vandoor ging en zich ontwikkelde tot de onbetwiste marktleider.

Spijt van de deal

Volgens Albada Jelgersma kreeg Vos enkele jaren later spijt van de deal met Ahold en werd er in het geheim opnieuw gepraat over een alliantie. Schuitema voelde zich onder de vleugels van Ahold beperkt in zijn ambities. Deze keer was het echter Cees van der Hoeven die hier een stokje voor stak, waardoor Albada Jelgersma voor de tweede keer in het stof beet.

Geboren met een foodlepel in de mond

Het is maar één hoofdstuk uit een leven dat op 14 maart 1939 begon in Brabant. Albada Jelgersma werd geboren met een foodlepel in zijn mond. Zijn vader en oom waren de drijvende krachten achter de grossiersorganisatie VéGé dat kruidenierszaken in heel Nederland beleverde.

Aan de slag in het familiebedrijf

Albada Jelgersma ging begin jaren zestig aan de slag in het familiebedrijf. De rasondernemer voorzag de aanstaande consolidatieslag in de foodwereld en wilde daar met het familiebedrijf een prominente rol in gaan spelen. Zijn ambities reikten echter hoger dan die van zijn neef Theo, die voorzichtiger zaken deed. Met een trucje verzamelde hij voldoende kapitaal om zijn neef uit te kopen, waardoor hij de kans kreeg zijn groeiambities te vervullen.

Overname van Unigro

Dit gebeurde door een reeks overnames, waaronder die van Unigro, de naam van de groothandel waar zijn naam voornamelijk mee verbonden zou blijven. Met formules als Vivo en Spar (Rood) en later Super werd hij een bekende Nederlander. Die bekendheid groeide nog verder door de poging om C1000 over te nemen, die breed in de belangstelling stond.

Ontvoering van dochter Valérie

Ook privé kwam Albada Jelgersma in het nieuws, toen zijn dochter Valérie (10) in 1987 werd ontvoerd. Ruim twaalf dagen lang lag het meisje met een touw om haar nek op een duistere zolder. De ontvoerders eisten een bedrag van vijf miljoen Duitse marken als losgeld. Het paste in een reeks ontvoeringen die toentertijd plaatsvonden, met slachtoffers als Toos van der Valk en Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer.

Politie wist ontvoerders op te sporen

Uiteindelijk werd het meisje bevrijd uit een woning aan de Orgelhof in Etten-Leur. De daders waren door de mand gevallen door het veelvuldige telefonische contact met Albada Jelgersma. De politie ging telefooncellen in de gaten houden, waardoor de daders konden worden geïdentificeerd. Het ging om twee mannen uit Zevenbergen, één van hen wilde het geld gebruiken om een kippenboerderij in Thailand te beginnen.

Beschuldiging van handel met voorkennis

Ook zakelijk kampte Albada Jelgersma met verdere tegenslagen. Zo moest hij zich jarenlang juridisch verdedigen tegen de beschuldigingen van handel met voorkennis rond automatiseerder HCS. Het eindigde uiteindelijk goed voor de topondernemer, die door de rechtbank werd vrijgesproken.

Stapje terug binnen Unigro

Zijn prominente rol in de levensmiddelenhandel kwam voor een belangrijk deel ten einde toen hij in 1993 een stapje terugdeed bij Unigro en de dagelijkse leiding overdroeg aan Rob ter Haar. Unigro ging uiteindelijk op in De Boer Unigro en later het gedoemde Laurus-concern.

Beschuldiging wanbeleid bij Laurus

Als commissaris zag Albada Jelgersma zijn levenswerk ten onder gaan. Een laatste poging om samen met de families Van den Broek en Kat het concern te redden mislukte. Het bod mislukte volgens Albada Jelgersma omdat de families uiteindelijk de topmannen van de bedrijven niet steunden in de poging.  Vooral rond de overname daarna van Laurus door Casino en de faliekant mislukte Konmar-operatie was in de ogen van Albada Jelgersma zo veel misgegaan, dat gesproken kon worden van wanbeleid door het management. Het leidde wederom tot jaren van juridische procedures, maar uiteindelijk kwam de Ondernemerskamer tot de conclusie dat hiervan geen sprake was.

Broze gezondheid Albada Jelgersma

Albada Jelgersma zag in deze zaak uiteindelijk af van hoger beroep, onder meer vanwege zijn broze gezondheid. In 1995 was al duidelijk dat hij leed aan de ziekte van Parkinson en in 2005 schoot een stoel op zijn zeilboot los, waardoor hij zijn nek brak en verlamd raakte.

Eigenaar van drie wijnhuizen

Hij bleef echter na een lange periode van herstel volop actief met zijn wijnkastelen en andere activiteiten. Albada Jelgersma bezat drie tophuizen, Château Giscours en Château du Tertre in Frankrijk en Caiarossa in Italië. Hij liet zich echter niet vaak meer zien in Nederland en verdween uit de publieke belangstelling. Al kreeg hij ook bij zijn wijnactiviteiten te maken met schandalen. Zo werd een van zijn wijnhuizen veroordeeld wegens het mengen van een topwijn met en mindere soort.

Boete van €200.000

Een dag voor zijn overlijden kreeg Château Giscours nog een boete van €200.000 vanwege het toevoegen van een beetje suiker aan de wijn, om zodoende het alcoholpercentage te verhogen. Daarmee eindigde het bewogen leven van een man die met recht de bijnaam Wilde Eric droeg.

Zie ook: Eric Albada Jelgersma (79) overleden

Foto's

Reageer op dit artikel